Most virágzik a bodza. A hét végén az ártéren kirándultam és szedtem egy kosár bodzavirágot. Egy részét a szörphöz használtam fel, a többit szellős helyen megszárítom, mert kiváló tea készíthető belőle.
A szörp hozzávalói:
- 2 kg kristálycukor
- 3 liter víz
- 1 nagyobb citrom
- 12 darab bozdavirágzat
A 3 liter vizet felforraltam majd beleszórtam a kristálycukrot és gyakran kevergetve addig forraltam, amíg a cukor teljesen feloldódott. Ekkor hozzákevertem az alaposan megmosott és vékony karikára szelelt citromot és hűlni hagytam.
Egy nagy, 5 literes befőttes üvegbe tettem a bodzaernyőket. A virágokat nem mostam meg azért, hogy a virágpor is benne maradjon. Amikor már csak langyos volt a szirup, akkor ráöntöttem a virágokra, jól összekevertem. 2-3 napig így áll majd, amit naponta megkevergetek, hogy az ízek összeérjenek, majd leszűröm az egészet és üvegekbe töltöm. Azonnal fogyasztható vízzel, vagy teával hígítva. Télre is eltehetjük, de akkor érdemes valamilyen tartósítószert is hozzákeverni. Anékül is eltehetjük, de akkor van rá esély, hogy pár hét múlva felforr.
Még néhány gondolat a bodzáról: http://amari.blog.hu/2010/05/29/bodza_10
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.