Egy kosár szép, napsugár érlelte kajszibarackból (más neveken: sárgabarack, tengeribarack, majombarack) lekvárt készítettem.
A teljesen érett, egészséges gyümölcsöt megmostam, lecsepegtettem, majd félbevágva kivettem belőle a magokat és megmértem, hogy könnyebben tudjam adagolni hozzá a cukrot. A jól megérett barackhoz igen kevés cukor kell, én 20 dkg-ot tettem minden kg gyümölcshöz. Persze aki édesebben szereti, az adhat hozzá többet is.
A kimagvalt gyümölcsöt egy nagy, rozsdamentes fazékba tettem és botmixerrel pürésítettem úgy, hogy azért egy kevés gyümölcs darabos maradjon, mi így szeretjük. Van, aki meg szokta hámozni a barackot, én nem szoktam, így is nagyon finom.
Az összezúzott gyümölcshúst felforraltam, amikor már forrt, akkor adtam hozzá a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett 10 percig főztem. Ezután még forrón tiszta, szélesszájú üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam. Az üvegeket egy takaróval bélelt ládába tettem, letakartam és másnapig ott hagytam, hogy lassan hűljön.
A kajszibarackból kiszedett barackmagot szellős helyen, napon szoktam szárítani 2-3 hétig, ezután feltöröm. Kiváló csemege a magbele csak úgy nyersen fogyasztva, de használhatjuk sütemények készítésénél is krémekbe, vagy díszítéshez.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.