”Szavazz

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2011.08.19. 21:06 *amari

Csemege kukorica

A kukorica (Zea mays) Amerika felfedezése után került át Európába. A Kárpát-medencébe a törökök hozták be és azóta termesztik nálunk is emberi fogyasztásra és az állatok takarmányozására. Népies nevei a tengeri vagy török búza.

A kukoricának a termesztés során fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék szemű változatai is vannak. A kemény szemű fajták termését lisztté őrölve vagy daraként is fogyasztják. Más az íze és állaga a takarmánykukoricának, és a puha, főzésre alkalmas csemege kukoricának, amely édesebb, keményítő helyett több cukrot tartalmaz.
 
A csemege kukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) ízét a benne levő cukortartalom határozza meg, amely a zsenge, tejes érési állapotban a legnagyobb. Jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat.
A friss csöveket egyszerűen vízben megfőzve szeretjük a legjobban. A főtt kukorica ízesebb, ha a fosztás és a bajusz eltávolítása után a burokleveleket a csövek alá és mellé tesszük a főzővízbe. A zsenge csöveket nagyon kevés ideig kell főzni, mert ha túlfőzzük, akkor megkeményednek a szemek. Hideg vízben teszem fel főni a csöveket és a forrás kezdetétől számítva 3 percig főzöm. Kihűlés után azonnal fogyasztható.
 
 
A frissen megfőtt szemeket a torzsáról levágva elkészíthetjük salátának, köretnek, levesbetétnek. A friss szemek vajon megpárolva is igen ízletesek. Grillezhetjük is a csemege kukoricát, kiváló körete a grillezett húsoknak.

Szólj hozzá!

Címkék: kukorica tengeri csemege kukorica zea mays török búza zea mays var saccharata zea mays var rugosa


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr153165758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása