Ma délelőtt nyitották meg Békéscsabán a XV. Csabai Kolbászfesztivált. Nagyon színes, változatos programok, kiállítások várják vasárnap estig az érdeklődőket. A jó programok mellett a sok finomságból kóstolni is lehet és vásárolni.
Tapasztalataim szerint igazi jó kolbászt disznótorban lehet készíteni, de akinek nincs lehetősége ilyesmire, úgy a minőségi alapanyagok megvásárlása után bármikor készíthet házi kolbászt. A tartósítása kissé bonyolult, hiszen nem mindenki tudja otthon száraz kukoricaszáron, csutkán vagy keményfa fűrészporon megfüstölni, majd szellős, hűvös helyen tárolni a kész kolbászokat.
Házi kolbász készítése otthon is igazi csapatmunka, amíg készül, ne feledkezzünk el kínálni a készítőknek jófajta házi pálinkát.
Hozzávalók:
· 7 kg vegyes sertéshús
· 3 kg hasaalja szalonna
· 5 dkg apróra zúzott fokhagyma
· 15 dkg édes-nemes őrölt pirospaprika
· 15 dkg őrölt erős paprika
· 5 dkg egész köménymag
· 20 dkg só
· vékony vagy vastag belek a töltéshez
Előbb a húst és a szalonnát vágjuk fel kis darabokra, majd vegyesen adagolva daráljuk le. Egy nagy edényben keverjük össze a fűszerekkel és alaposan gyúrjuk át az egészet, majd töltsük a megtisztított belekbe.
Fogyaszthatjuk frissen sütve, fagyaszthatjuk is, de a kolbászt füstöléssel tartósítjuk.
A mi családunkban így készül a kolbász, persze minden család a saját, hagyományos receptjére esküszik.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.