Elég sok diónk termett az ősszel, ezért sok diós desszert, édesség készült a télen. A dióbél a fagyasztóban várja sorsát. Így lefagyasztva hónapokig tárolható, felhasználható, minősége se romlik.
A fagyasztóban találtam még kimagvalt meggyet is, így most diókrémes, meggyes tortát készítettem.
Hozzávalók:
- 6 darab tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál darált dió
- 2 evőkanál rétesliszt
Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 2 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kimagvalt meggy
Díszítéshez:
- 10 dkg kimagvalt meggy
- 10 dkg étcsokoládé (1 dl tejszínben olvasztva 5 dkg vajjal)
A tojásokat kettéválasztottam. A sárgájába belekevertem a porcukrot és simára kevertem. A tojásfehérjéből habot vertem, majd összeállítottam a darált dióval és a rétesliszttel a tésztát. Úgy kevertem össze az egészet, mint a piskótatésztát. A masszát egy kis, 23 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem és 180 oC-ra előmelegített sütőben megsütöttem, majd a formából kivéve hagytam, hogy kihűljön.
A töltelékhez a darált diót belekevertem a tejszínbe, hozzáadtam a porcukrot és összefőztem, majd még forrón hozzáadtam a vajat és addig kevertem, amíg az teljesen elolvadt.
Amikor már teljesen kihűlt a diós piskóta akkor, két részre vágtam, majd megkentem egy kis diókrémmel, rászórtam a fagyasztóból kiolvasztott, kimagvalt meggyet, belenyomkodtam kicsit a krémbe, majd rákentem a többi krémet és rátettem a tészta másik részét.
Az étcsokit megolvasztottam egy kis tejszínnel, majd elkevertem 5 dkg vajjal. A torta tetejét megszórtam meggyel, majd rácsepegtettem az olvasztott csokikrémet.
Tálalásig hűtőben tartottam.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.