A húsvéti ünnepi asztal kínálatában elmaradhatatlan a kalács. Gyakran sütök csak egyszerű, tejes kalácsot, de szeretjük a mazsolás változatot is.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
2-3 evőkanál kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
csipet só
1 egész felvert tojás a kenéshez
Az élesztőt megfuttattam kevés langyos cukrozott tejben.
Egy keverőtálban a lisztet elkevertem az olvasztott vajjal, cukorral, csipet sóval és hozzáadtam az élesztős tejet, a 3 dl langyos tejet, majd lágy kalácstésztát gyúrtam. A jól összedolgozott tésztát meleg helyre tettem és megkelesztettem. Amikor kb. duplája lett a tészta, akkor átdagasztottam, három részre vágtam és egyforma hosszúságú rudat sodortam belőle, majd összefontam.
Egy tepsibe tettem, a tetejét megkentem tojással, aztán meleg helyen kelesztettem kb. fél óráig, majd előmelegített, 180 oC-os sütőbe tettem és megsütöttem a kalácsot. Ha foszlós kalácsot szeretnénk, akkor a sütés felénél locsoljuk meg a kalácsot langyos cukros tejjel.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2012.03.30. 08:50:31