Az egres (Ribes uva-crispa), más neveken köszméte, pöszméte, brüszke, büszke, püszke, piszke bogyós termése értékes gyümölcs. Energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. Gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, tartalmaz még káliumot, kalciumot, foszfort és niacint, valamint szervezetünk számára fontos elemeket, citromsavat, szőlőcukrot. Mostanság nem túl divatos gyümölcs, a piacokon is alig látni.
Fogyaszthatjuk teljesen érett állapotában nyersen, készülhet belőle kompót, dzsem és szörp. Főzhetünk belőle levest, vegyes gyümölcslevesekbe is tehetünk belőle, de húsok mellé kitűnő szószt, mártást is készíthetünk.
Fagyasztva és befőttként tartósíthatjuk a gyümölcsöt. A befőzéshez félérett gyümölcsöt használjunk. Magas pektintartalma miatt más gyümölcsökkel együtt dzsembe, lekvárokba is tehetjük, én meggydzsemhez kevertem egrest, de önállóan is szoktak belőle dzsemmet főzni.
Befőzés:
A bogyókról egy kis ollóval levágtam a szárát és a megszáradt virágmaradványt, majd alaposan megmostam.
Tisztára mosott 0,7 literes üvegekbe tettem a gyümölcsöt, minden üvegbe szórtam három evőkanál kristálycukrot, majd teletöltöttem langyos vízzel. Az üvegeket lefedtem celofánnal, majd fém csavaros kupakkal légmentesre zártam. Egy nagy lábas aljára konyharuhát tettem, beletettem az üvegeket, az üvegeket lefedtem egy másik konyharuhával, majd langyos vízzel töltöttem meg a lábast és tűzhelyre tettem. Addig forraltam a vizet, amíg az üvegek belsejében is gyöngyözött már a víz, majd lezártam a gázt és másnap reggelig állni hagytam az egészet, majd a kamra polcára került a meggydzsem mellé.
Aki szereti, tehet az üvegekbe pár szem szegfűszeget vagy szegfűborsot is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.