”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2012.06.24. 20:53 *amari

Egres

Az egres (Ribes uva-crispa), más neveken köszméte, pöszméte, brüszke, büszke, püszke, piszke bogyós termése értékes gyümölcs. Energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. Gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, tartalmaz még káliumot, kalciumot, foszfort és niacint, valamint szervezetünk számára fontos elemeket, citromsavat, szőlőcukrot. Mostanság nem túl divatos gyümölcs, a piacokon is alig látni.

Fogyaszthatjuk teljesen érett állapotában nyersen, készülhet belőle kompót, dzsem és szörp. Főzhetünk belőle levest, vegyes gyümölcslevesekbe is tehetünk belőle, de húsok mellé kitűnő szószt, mártást is készíthetünk.

Fagyasztva és befőttként tartósíthatjuk a gyümölcsöt. A befőzéshez félérett gyümölcsöt használjunk. Magas pektintartalma miatt más gyümölcsökkel együtt dzsembe, lekvárokba is tehetjük, én meggydzsemhez kevertem egrest, de önállóan is szoktak belőle dzsemmet főzni.

P6219169_egres.jpg

Befőzés:

A bogyókról egy kis ollóval levágtam a szárát és a megszáradt virágmaradványt, majd alaposan megmostam.

Tisztára mosott 0,7 literes üvegekbe tettem a gyümölcsöt, minden üvegbe szórtam három evőkanál kristálycukrot, majd teletöltöttem langyos vízzel. Az üvegeket lefedtem celofánnal, majd fém csavaros kupakkal légmentesre zártam. Egy nagy lábas aljára konyharuhát tettem, beletettem az üvegeket, az üvegeket lefedtem egy másik konyharuhával, majd langyos vízzel töltöttem meg a lábast és tűzhelyre tettem. Addig forraltam a vizet, amíg az üvegek belsejében is gyöngyözött már a víz, majd lezártam a gázt és másnap reggelig állni hagytam az egészet, majd a kamra polcára került a meggydzsem mellé.

Aki szereti, tehet az üvegekbe pár szem szegfűszeget vagy szegfűborsot is.

Szólj hozzá!

Címkék: más egres büszke köszméte pöszméte neveken brüszke püszke


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr524608709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása