Nagy szemű, érett, sötétbordó gyümölcsből vettem két kosárral és többféle módon felhasználva tartósítottam. Készült meggylekvár, fagyasztottam is pár adagot és még szörpöt és aszalt meggyet fogok készíteni.
A lekvárhoz a meggyet megmostam, lecsepegtettem és kimagvaltam.
Ezután megmértem a gyümölcshúst. Minden egy kg gyümölcshöz megmostam egy darab almát. Az alma nagy pektintartalma miatt majd sűríti a lekvárt. Kivágtam a magházát és apróra vágva a magvalt meggyhez adtam. A meggy kétharmad részét botmixerrel kissé megtörtem, ezután hozzákevertem az egészben hagyott meggyet és felforraltam.
Amikor felforrt, akkor beleszórtam egy kg gyümölcsre számítva 40 dkg cukrot és kavargatva tovább forraltam 5 percig, majd üvegekbe szedtem és légmentesen lezártam mindet. Egy dobozba tettem ezután az üvegeket és letakartam, hogy lassan hűljön le.
Az üvegeket a főzés előtt már előkészítettem, alaposan, forró vízzel megmostam őket, lecsepegtettem, majd mindet 2 percre a mikróba tettem. Mivel tartósítószert sosem használok, nagyon fontos, hogy az üvegek csíramentesek legyenek.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.