Ifjúságom kedvelt édessége volt a madártej, ami eredetileg egy francia desszert. Mostanság nem valami divatos édesség, pedig egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes és tápláló és persze nagyon finom. Gyerekkorunkban főleg akkor készített nekünk édesanyám, amikor az influenzától ágyban fekvő betegek voltunk, hogy gyorsabban meggyógyuljunk. Lábadozó beteg ismerőseinknek is ezt vittünk befőttesüvegben a látogatáskor, hiszen ebben a vaniliás édességben minden benne van, ami a gyógyuláshoz kell, fehérje, cukor, sok folyadék, protein, vitamin, ásványi anyagok.
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 6 db tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál porcukor
- 2 vaniliáscukor
- csipet só
A tejet feltettem melegedni 1 csomag vaniliáscukorral és egy csipet sóval.
A tojások kettéválasztottam, két tálba tettem.
A sárgákhoz hozzákevertem 1 csomag vaniliáscukrot és a 3 evőkanál kristálycukrot és jól összekevertem, félretettem.
A tojások fehérjéhez hozzátettem 2 evőkanál porcukrot és kemény habbá vertem fel. Közben a tej is felforrt. Evőkanállal megfőztem a tejben a habgaluskákat. Egyszerre 3 darabot főztem, ennyi fért el egyszerre a tej felszínén úgy, hogy főzés közben növekedni tudjon. Kb. 1 percig fő, mert mindkét oldalát meg kell fözni. Szűrőlapáttal egy nagy üvegtálba szedtem ki őket addig, amíg mind kifőtt.
Amikor már minden habgaluska kifőtt, a tejet levettem a tűztől és hozzákevertem a jól kikevert tojássárgákat, visszatettem a tűzhelyre és állandó keverés közben felforraltam, majd ráöntöttem a krémet a habgaluskákra és fogyasztásig jól lehűtöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.