HTML

”Szavazz

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.05.18. 17:08 *amari

Spenót

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. A spenót az egyik legkorábbi friss zöldség kertünkben. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Egyéves növény, de enyhébb teleken áttelel és a következő tavaszon korán hozza ehető leveit. Leggyakrabban főzeléknek főzik, de kiváló salátának is, vagy töltékekbe, ételszínezőnek, iparilag pedig klorofill előállítására használják. A leveléből készült szerek az emésztésre vannak jó hatással, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.
A kertemben is van vetve spenót, ma szedtem egy tál levelet a szára nélkül, ebből készült a vacsoránk. A spenótleveleket jól megmostam, majd leforráztam, amikor kihűlt, akkor apróra vágtam.
Egy lábosban kis étolajat hevítettem, tettem bele egy nagy evőkanál finomlisztet, préseltem bele két gerezd fokhagymát, egy fél percig kevergetve pirítottam, beleszórtam a spenótót és felöntöttem fél liter tejjel. Megsóztam, felforraltam és készen is lett a mártás. Bundáskenyeret sütöttem hozzá.
 

1 komment

Címkék: vas spenót kert klorofill paraj spinacia oleracea disznóparéjféle amaranthaceae spinót spenát spinát spinác barátparéj szaponin oxalát nitrát


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr732013249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2010.05.19. 07:54:32

Nagyon szeretjük a spenótot, jó fokhagymásan!
süti beállítások módosítása