HTML

”Szavazz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.06.04. 22:05 *amari

Tehéntúró

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nálunk a faluban több helyen is lehet tehéntartó gazdáknál tejet vásárolni. A friss fejésű, jó minőségű tehéntejből sokféle tejterméket lehet otthon egyszerű módon elkészíteni. Aki szeret ilyesmivel foglalkozni, az hamar belejön a túró és a sajt készítésbe, bár én magam Kati barátnőmnél lestem el a fortélyokat és használom konyhámban az ő tapasztalatait. Egészen más az íze, az állaga az így előállított finomságoknak, mint azoknak, amiket az üzletek többségében vásárolhatunk.

 

6 liter tejet vettem, amiből 1 litert a hűtőbe tettem reggelihez, meg főzéshez, na meg a cicának, mert ő is szereti a tejet. Tudom, a cicának nem ajánlják, mert nem tudja megemészteni, de én akkor is adok neki, mert szereti.
Egy nagy zománcozott fazékba öntöttem altatni 5 liter friss tejet, lefedtem és meleg helyen, a konyhában félretettem. Másnapra még nem aludt meg a tej, de már savanykás volt, szép vastag, zsíros tejszín volt a tetején, ezt egy kanállal óvatosan leszedtem és betettem a hűtőbe. Kb. 2,5 dl lett úgy, hogy maradt is egy kevés tejzsír a tej tetején. Két nap alatt megalvadt a tej.
Az aludtejet egy fakanállal négy részre vágtam, majd lassú, takaréklángon, amire tettem még egy lemez lángfogót is, elkezdtem melegíteni és kb. 40-50 o C-ig hevítettem. Néha átkavartam, de csak nagyon óvatosan, hogy ne törjön össze a fehérje. Amikor már kicsípódott a fehérje és különvált a savótól, akkor levettem a tűzhelyről. Vigyázni kell, nehogy nagyon túlmelegedjen, mert a fehérje megkeményedik. Egy nagy tésztaszűrőt kibéleltem egy tüll anyaggal és ebbe öntöttem az egészet, hagytam hogy elfollyon a savó, majd összekötöttem az anyag négy sarkát és felakasztatottam egy kampóra, tálat tettem alá, hogy tovább csepegjen még és kihűljön. Fél óra múlva egy tálba tettem a kész túrót, lefedtem, majd felhasználásig a hűtőben várakozott.
 
Öt liter tejből 0,75 kg kész tehéntúró lett.
 

Szólj hozzá!

Címkék: tej túró tejszín tehéntúró aludttej tehéntúró készítése


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr922057381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása