”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2012.05.07. 17:44 *amari

Sóska

Kis kertem állandó lakója pár tő évelő sóska (Rumex rugosus L.). Nevezik még savanyú lapunak, bábikónak vagy rekenyének. Egyszer elvetettem a kertben, azóta minden évben folyamatosan hozza üde, zöld leveleit. A télen kis baleset történt a sóskáimmal, a kutya kikapart belőle egy csomó tövet, de még így is maradt belőle annyi, hogy párszor főzhettem belőle.

A sóska a szervezet számára fontos ásványi anyagot, sót, foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz. Magas a gyümölcssav és C-vitamin tartalma. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav adja.

Levele fogyasztható nyersen, de készíthetünk belőle krémlevest, mártást, főzeléket, joghurttal salátát. Keverhetjük tojáshoz rántottába és ometthez is.

P5076904_sóska.jpg

Sóska krémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sóskalevél
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál cukor
  • csipet só

A megmosott leveleket apróra vágtam. Világos rántást készítettem az olajjal és a liszttel, rátettem a sóskát, amikor megfonnyadt, akkor felöntöttem a tejjel és a tejszínnel, sóztam, cukroztam, majd összeforraltam.

Pirított kenyérkockával tálalhatjuk.

P5076933_sóska1.jpg

Sóska mártás

Hozzávalók:

  • 50 dkg sóskalevél
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl

A sóska leveleiről levágtam a szárát és bő vízben megmostam, majd lecsepegtettem róla a vizet.

Egy lábosban étolajat forrósítottam, belekevertem a leveleket és kevergetve megfonnyasztottam. Megszórtam egy evőkanál liszttel, összekevertem és felengedtem a tejjel. Megsóztam, cukroztam, majd kevergetés mellett összeforraltam. Tálalás előtt belekevertem a tejfölt.

P5076947_sóska2.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: főzelék mártás krémleves sóska


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr494494494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása