Kis kertem állandó lakója pár tő évelő sóska (Rumex rugosus L.). Nevezik még savanyú lapunak, bábikónak vagy rekenyének. Egyszer elvetettem a kertben, azóta minden évben folyamatosan hozza üde, zöld leveleit. A télen kis baleset történt a sóskáimmal, a kutya kikapart belőle egy csomó tövet, de még így is maradt belőle annyi, hogy párszor főzhettem belőle.
A sóska a szervezet számára fontos ásványi anyagot, sót, foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz. Magas a gyümölcssav és C-vitamin tartalma. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav adja.
Levele fogyasztható nyersen, de készíthetünk belőle krémlevest, mártást, főzeléket, joghurttal salátát. Keverhetjük tojáshoz rántottába és ometthez is.
Sóska krémleves
Hozzávalók:
- 50 dkg sóskalevél
- 2 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál cukor
- csipet só
A megmosott leveleket apróra vágtam. Világos rántást készítettem az olajjal és a liszttel, rátettem a sóskát, amikor megfonnyadt, akkor felöntöttem a tejjel és a tejszínnel, sóztam, cukroztam, majd összeforraltam.
Pirított kenyérkockával tálalhatjuk.
Sóska mártás
Hozzávalók:
- 50 dkg sóskalevél
- 4 dl tej
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál cukor
- csipet só
- 1-2 evőkanál tejföl
A sóska leveleiről levágtam a szárát és bő vízben megmostam, majd lecsepegtettem róla a vizet.
Egy lábosban étolajat forrósítottam, belekevertem a leveleket és kevergetve megfonnyasztottam. Megszórtam egy evőkanál liszttel, összekevertem és felengedtem a tejjel. Megsóztam, cukroztam, majd kevergetés mellett összeforraltam. Tálalás előtt belekevertem a tejfölt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.