Virágzik a bodza és az akác, virágaiból kiváló szörpöt készítettem az idén is. Bodzaszörpöm már készen van, most a fehér akác virágaiból készítettem szörpöt. Elég tömény a szörp, ezért hígítani kell fogyasztáskor.
A fehér akác (Robinia pseudoacacia) virágaiból gyűjtik a méhek az egyik legkiválóbb mézet. Fürtökben lógó pillangós virágaiból én is szedtem egy fél kilónyit a szörphöz.
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér akácvirág
- 2 kg cukor
- 4 evőkanál akácméz
- 1 citrom
- 4 liter forralt víz
Az akácvirágokat leszedtem a fürtről. A citromot alaposan megmostam és karikára vágtam. A vizet felforraltam, hozzáadtam a cukrot és a mézet és addig kevergettem, amíg feloldódott, majd hagytam langyosra hűlni.
Az akácvirágot és a citromot egy 5 literes üvegbe tettem és ráöntöttem a langyos cukorszirupot, összekevertem. Így állt három napig, naponta többször is megkevertem, majd leszűrtem, üvegekbe tettem és légmentesen lezártam. Tartósítószert nem szoktam tenni hozzá, ha jól le van zárva az üveg, akkor hónapokig is eláll. Amikor felbontunk egy üveget, utána hűtőben tároljuk és onnan fogyasztjuk hígítva a szörpöt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.