Nálam a levesek, mártások, főzelékek, húsételek elmaradhatatlan jellegzetes alapanyaga a tejföl. Készen is szoktam vásárolni, de sokszor készítek otthon tejfölt.
A házi tejföl elkészítése nagyon egyszerű. A frissen fejt, nyers, zsíros házi tej kell hozzá. A tejet egy széles szájú edénybe öntöm és szobahőmérsékleten (20 - 22 oC) tartom. Kb. 6-8 óra múlva a tej tetejére kiül a tejzsír, az édes tejszín. Ha ezt nem szedem le, akkor 2-3 nap múlva megalszik a tej és a tetején a tejszínből lesz a gyengén savanykás tejföl. Az edényt nem szoktam letakarni, mert az lassítja a tej alvadását, a tejszín-tejföl kesernyéssé válhat. A tejfölt leszedése után a hűtőben tartom felhasználásig. Az aludttej, ha nem fogy el, akkor édes túrót készítek belőle.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ilds. 2013.05.08. 10:14:34