”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2009.11.25. 07:50 *amari

Madárbarát kert

Az ősz utolsó napjaiban járunk, a növények már nyugovóra tértek, lehullott a fák lombja. Egy falusi ház kertje azonban nem alszik, mert ott állandó mozgás van. Az idén is megjelentek már nagy számban a madaraink, akik ki tudja, merre jártak eddig. Már nagyon vártam őket!

A verebek és a gerlék itt laknak és költenek egész évben, de a cinkéket és tengeliceket a napokban láttam először. Nagy csapatokban jönnek évről-évre, mert nálunk mindig találnak élelmet és ivóvizet. Évek óta folyamatosan etetjük a madarakat egész télen egészen a költési időszak kezdetéig. Az idén lettek felújítva az etetők, mert a nyári viharok és az idő megviselte már őket. Napraforgó magot kapnak, búza ocsut, kölest, madárpogácsát és szalonnát, tepertőt. Időnként tűzök a diófára almát és körtét, mert azt is szeretik csipegetni a téli hidegben. Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.
A kertbe telepítettünk olyan növényeket is, melyek magját, termését szívesen fogyasztják a madarak. Borostyán, bodza, kecskerágó, madárbirs, vadszőlő, fagyal, akác, orgona várja őket.
Etetőink olyan magasra lettek szerelve, hogy a kertben megjelenő macskák ne nagyon tudják megközelíteni. A mi öreg cicánk Muki a nappali ablakából, de belülről nézi csak az etető körüli madarakat. Vadászna is, de nem éhes, lusta és kövér, úgyhogy csak figyeli egy darabig a madarakat, aztán egész nap inkább alszik.
Aki többet szeretne tudni a madarakról, etetésükről és a környezet- és természetvédelemről, annak ajánlom, hogy olvassa a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját!
 
Madárpogácsa
 
A madárpogácsa nem sózott szalonnából vagy faggyúból és faggyúba kevert magvakból áll. Házilag úgy lehet elkészíteni, hogy a szalonnát, vagy a faggyút vízben felforraljuk, hogy puhuljon picit. Csak 5 percig forraljuk, utána hagyjuk hűlni annyira, hogy kézzel lehessen vele dolgozni. A langyosra kihűlt szalonnát vagy faggyút tegyük egy nyújtódeszkára, szórjuk meg fekete napraforgó maggal. Tehetünk hozzá apróra tört diót, mogyorót, mazsolát is. Annyi magot tegyünk, amennyit csak felvesz az anyag.
Erős kézzel és egy sodrófával nyomkodjuk, gyúrjuk bele a zsiradékba a magokat, majd pogácsákat, gombócokat formázunk belőle, aztán tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen. A gombócokat betehetjük termény hálóba is és így függeszthetjük ki a madaraknak, vagy egy félbevágott kókuszdió héjába, és azt lógatjuk ki egy ágra, vagy az erkély korlátjára, de csak simán, is betehetjük a dúcetető magtálcájára. A madárpogácsát hideg helyen tároljuk a felhasználásig, és le is fagyaszthatjuk.
A legegyszerűbb madárcsemegét setrészsírból készíthetünk. Kemény műanyag tálkákat, formákat keresünk és abba tesszük a magot, majd ráöntjük a folyékonnyá olvasztott langyos zsírt, ezután hideg helyre tesszük, hogy a zsír megdermedjen. A formát kitehetjük az ablakba, vagy az etetőbe, onnan is szépen kicsipegetik a madarak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: cica környezetvédelem veréb természetvédelem gerle mazsola orgona szalonna akác madáretető cinke tengelic vadszőlő faggyú fagyal kecskerágó madárbarát kert madárpogácsa sertészsír


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr11550736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása