”Szavazz

HTML

”Szavazz

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2009.12.24. 17:38 *amari

Bajai halászlé

Nálunk minden évben készül karácsonykor bajai halászlé. A férjem készíti mindig, én csak a tésztát gyúrom hozzá, mert az igazi bajai halászlé csak frissen gyúrt tésztával az igazi. Családja bajai származású, így a halászlé receptje is hagyományos bajai, az apósomtól látta, tanulta, ahogyan ő főzte. Nála szertartás volt a halászléfőzés, az előkészületek, és nagyon ízletesre tudta megfőzni.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg dunai (folyami) ponty
  • 2 darab szép nagy vöröshagyma
  • egy púpozott evőkanál házi őrölt édes-nemes paprika
  • egy kávéskanál őrölt erős paprika
  • 2-3 cseresznyepaprika
  • 1 kis paradicsom
  • só ízlés szerint
A pontyot megtisztítjuk, felszeleteljük, a húsát megsózzuk és 1 órára pihenni tesszük. A belsőséget nem sózzuk meg.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Keresünk egy nagy laposabb lábast, ebbe tesszük előbb a feldarabolt hagymát, majd rá a sós halszeleteket, az egész cseresznyepaprikát, paradicsomot és felöntjük másfél liter hideg vízzel és elkezdjük főzni. Nyáron természetesen bográcsban fő a halászlé, de télen inkább a konyhában készül. Nagyon kell figyelni a lé főzését, közben jó vörösbort is illik hozzá kóstolgatni. Erős, nagy lángon rotyogtatjuk a levet egy 10 percig, amikor már nagyon zubog, akkor szórjuk rá az őrölt paprikát. Kevergetni nem szabad, csak rázogatni az edényt és kóstolgatni. A hallevet is, meg a bort is. 20 perc őrült főzés után beletesszük a belsőséget és még 5 percig főzzük. Közben egy fazékban kifőztük a gyúrt tésztát is, lehet tálalni.
Az egész lakásban terjeng a hagyma és hal illata, nem bír vele a szagelszívó, keveredik a vaníliás sütemény illatával, fogy a bor, de így van ez jól így ünnep táján. Olvastam valahol, hogy amelyik lakásban nincs ételszag, az nem is otthon.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony vöröshagyma bajai halászlé cseresznyepaprika dunai ponty házi paprika


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr801621057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása