Nálunk minden évben készül karácsonykor bajai halászlé. A férjem készíti mindig, én csak a tésztát gyúrom hozzá, mert az igazi bajai halászlé csak frissen gyúrt tésztával az igazi. Családja bajai származású, így a halászlé receptje is hagyományos bajai, az apósomtól látta, tanulta, ahogyan ő főzte. Nála szertartás volt a halászléfőzés, az előkészületek, és nagyon ízletesre tudta megfőzni.
Hozzávalók:
- 1,5 kg dunai (folyami) ponty
- 2 darab szép nagy vöröshagyma
- egy púpozott evőkanál házi őrölt édes-nemes paprika
- egy kávéskanál őrölt erős paprika
- 2-3 cseresznyepaprika
- 1 kis paradicsom
- só ízlés szerint
A pontyot megtisztítjuk, felszeleteljük, a húsát megsózzuk és 1 órára pihenni tesszük. A belsőséget nem sózzuk meg.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Keresünk egy nagy laposabb lábast, ebbe tesszük előbb a feldarabolt hagymát, majd rá a sós halszeleteket, az egész cseresznyepaprikát, paradicsomot és felöntjük másfél liter hideg vízzel és elkezdjük főzni. Nyáron természetesen bográcsban fő a halászlé, de télen inkább a konyhában készül. Nagyon kell figyelni a lé főzését, közben jó vörösbort is illik hozzá kóstolgatni. Erős, nagy lángon rotyogtatjuk a levet egy 10 percig, amikor már nagyon zubog, akkor szórjuk rá az őrölt paprikát. Kevergetni nem szabad, csak rázogatni az edényt és kóstolgatni. A hallevet is, meg a bort is. 20 perc őrült főzés után beletesszük a belsőséget és még 5 percig főzzük. Közben egy fazékban kifőztük a gyúrt tésztát is, lehet tálalni.
Az egész lakásban terjeng a hagyma és hal illata, nem bír vele a szagelszívó, keveredik a vaníliás sütemény illatával, fogy a bor, de így van ez jól így ünnep táján. Olvastam valahol, hogy amelyik lakásban nincs ételszag, az nem is otthon.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.