Az emberiség egyik legrégebben termesztett gyümölcse. Az egész világon jól ismert, szinte minden égöv alatt megterem az alma (Pyrus malus), a rózsa-félék családjába tartozó egyik legnépszerűbb gyümölcsünk.
Termése tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint. Az A- és B-vitaminok és az ásványi anyagok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. A szárított almahéjból készített tea mézzel ízesítve különböző hurutok, valamint bél- és gyomorbajok ellen javasolt. A gyümölcs héjában található pektin a káros környezeti hatásoktól is véd, megköti a nehézfémeket, az ólmot és a higanyt. Nagy cellulóztartalma miatt az alma tisztító hatású. Fogyókúrának is beillik egy rövidebb, néhány napos almakúra, amely ráadásul méregtelenítő hatású is. Ha két-három napig csak nyers almát fogyasztunk, szervezetünk sok salakanyagtól szabadul meg. Magas savtartalmú, ezért borok és az almaecet alapanyaga is.
Nyersen történő fogyasztása mellett sok kedvelt ételünk készül almából.
Mimóza saláta
30 dkg reszelt almát összekeverünk 20 dkg reszelt trappista sajttal, 1 kis fej reszelt vöröshagymával, 2 darab kockára vágott kemény tojással. Kicsit megsózzuk, leöntjük tartármártással, majd jól összekeverjük, tálalásig (pár óráig) hűtőben érleljük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.