HTML

”Szavazz

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.02.04. 17:20 *amari

A fánk

Február a farsang időszaka, amikor is hagyományos étel a fánk. Hazánkban tömeges szokássá vált a fánk sütése Vízkereszt napján, mint a farsang első napján és a farsang végi húshagyó napokon.

A farsangi fánk, a pamupuska édes, kelt tésztából készül, melyet bő zsírban sütnek ki, a közepébe lekvárt, vagy gyümölcsöt tesznek. A jól sikerült fánk egyik fő jellemzője a kerületét képező szegély, a pántlika vagy szalag, mint a tökéletesség jele. Szakácskönyvekben sokszor a fánk receptje szalagos fánkként található.
A fánkot erdélyi tájszólás szerint pánkónak nevezik
A fánkok között igen kedvelt a csöröge fánk, más néven forgácsfánk, heróka. Tésztájából készül kis őrölt fahéj hozzáadásával a rózsafánk is. Én ma csörögét készítettem.
 
 
Csöröge
 
Hozzávalók:
 
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor
A lágy vajat beletettem a lisztbe, összemorzsoltam, hozzátettem a tojások sárgáját, a rumot, tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot, picit megsóztam és lágy, de nyújtható, hólyagos tésztát gyúrtam. Ha szükséges, pici langyos tejjel lehet pótolni a folyadékot a gyúráshoz. A tésztát egy óra hosszat hideg helyen pihentettem, majd lisztezett nyújtódeszkán 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyemetszővel, de lehet késsel is, 10 cm x 5 cm-es lapokat vágtam, a közepüket hosszában bemetszettem.
Egy magas falú serpenyőben felmelegítettem az olajat, és a lapokat egyenként kisütöttem úgy, hogy a lapka egyik sarkát a középen levő résen átbújtattam, így tettem be sütni. Szép barnára sütöttem a tészta mindkét oldalát, egy papírtörlőre szedtem a serpenyőből, hogy az leszívja róla az olajat, majd átszedtem egy másik tálcára és megszórtam porcukorral. Kínálhatunk hozzá lekvárt is.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: farsang fánk vízkereszt farsangi fánk rum csöröge pampuska pánkó rózsafánk forgácsfánk szalagos fánk heróka


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr161729738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása