Február a farsang időszaka, amikor is hagyományos étel a fánk. Hazánkban tömeges szokássá vált a fánk sütése Vízkereszt napján, mint a farsang első napján és a farsang végi húshagyó napokon.
A farsangi fánk, a pamupuska édes, kelt tésztából készül, melyet bő zsírban sütnek ki, a közepébe lekvárt, vagy gyümölcsöt tesznek. A jól sikerült fánk egyik fő jellemzője a kerületét képező szegély, a pántlika vagy szalag, mint a tökéletesség jele. Szakácskönyvekben sokszor a fánk receptje szalagos fánkként található.
A fánkot erdélyi tájszólás szerint pánkónak nevezik
A fánkok között igen kedvelt a csöröge fánk, más néven forgácsfánk, heróka. Tésztájából készül kis őrölt fahéj hozzáadásával a rózsafánk is. Én ma csörögét készítettem.
Csöröge
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál rum
- csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor
A lágy vajat beletettem a lisztbe, összemorzsoltam, hozzátettem a tojások sárgáját, a rumot, tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot, picit megsóztam és lágy, de nyújtható, hólyagos tésztát gyúrtam. Ha szükséges, pici langyos tejjel lehet pótolni a folyadékot a gyúráshoz. A tésztát egy óra hosszat hideg helyen pihentettem, majd lisztezett nyújtódeszkán 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyemetszővel, de lehet késsel is, 10 cm x 5 cm-es lapokat vágtam, a közepüket hosszában bemetszettem.
Egy magas falú serpenyőben felmelegítettem az olajat, és a lapokat egyenként kisütöttem úgy, hogy a lapka egyik sarkát a középen levő résen átbújtattam, így tettem be sütni. Szép barnára sütöttem a tészta mindkét oldalát, egy papírtörlőre szedtem a serpenyőből, hogy az leszívja róla az olajat, majd átszedtem egy másik tálcára és megszórtam porcukorral. Kínálhatunk hozzá lekvárt is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.