A cigánka, vagy cigányka az egyik jellegzetes, népi ételek egyike a szlovák (tót) disznótorokban. A régi időkben a májat nem minden családban fogyasztották, hanem odaadták a kolduló cigányasszonyoknak. Később rájöttek, hogy a levágott hízó máját finom ételek készítéséhez fel lehet használni, ezután készült belőle resztelt máj, kenőmájas és a cigánkának nevezett étel.
Az étel alapja a kész, megfűszerezett, bekevert kolbászhús. A keverési arány: fele a kolbászhús, fele máj. A nyersen ledarált sertésmájat összekeverjük a hússal, 1 tojással (1 kg-nyi anyaghoz 1 darab tojás), ezután megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint és jól összegyúrjuk.
A recehálót (más néven receháj, fátyolka, fodrosháj, cseplesz) kiterítjük az asztalra, az összekevert anyagokból gombócokat (egy ökölnyi) formázunk. Egy gombócot ráteszünk a recehálóra, majd ezt körbevágjuk úgy, hogy be tudjuk göngyölni a keveréket lapos, batyu formára.
Egy nagy tepsiben a hurka, és a kolbász mellett sütöttem készre. Köretnek héjában sült krumplit sütöttem hozzá, ami meg lett forgatva a tepsiben levő kolbászzsírban.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.