”Szavazz

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.03.16. 18:42 *amari

Kerti zsázsa

A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetsége az egész földön elterjedt és régóta ismert.A kerti zsázsa (Lepidium sativum) az egyik legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény, vetés után 2-3 nappal már kicsírázik és 5-6 nap múlva már fogyasztható.

Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti rézsuka, zsázsafű, tormafű.
 
 
Pár éve vettem először kerti zsázsa magot, fodros levelűt is, azóta telente, a zöldségválasztékot bővitve, kiegészítve télen pár alkalommal hajtatok belőle egy lapos edénykében a konyha ablakában. Az edény aljára több rétegben nedvszívó papírlapot tettem, de használhatunk vattát is. Nálam fehér konyhai papírtörlőből készült az alap. 4-5 réteg papírt hajtogattam össze, ezt átitattam esővízzel, erre került sűrűn leszórva a zsázsa magja. A termesztőedényt meleg helyre, az ablakpárkányra tettem, mert szereti a meleget. Másnap már megjelentek a csírák, ami fogyasztható, pár nap múlva nőni kezdtek a sziklevél felett az apró lomblevelek is, megkezdődhet a “szüret”. Figyelni kell, hogy mindig nedves legyen a gyökerek környéke. Esővízzel szoktam öntözni, permetezni.
Termeszthető a zsázsa szabadföldben is a kertben. Ilyen termesztés mellett nagyon kell ügyelni fogyasztás előtt arra, hogy föld ne kerüljön a levelek közé, mert nehéz letisztítani, a felszín felett ollóval vágjuk le.
A kertben köztesnövényként ültetve biológiai védelmet biztosít más haszonnövényeknek, például a gyümölcsfáknak levéltetvek ellen, illetve a káposzta- és a salátaféléknek a csigák kártétele ellen.
Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják.
Felhasználni, fogyasztani már csíranövényként is lehet, majd csak az első pár levelet érdemes, mert később a kifejlett levél kesernyés ízű lesz.
A friss, fiatal zsázsa tápanyagokban és rostokban gazdag, kellemesen a csípős ízű növény. Íze a tormára, mustárra vagy a retekre emlékeztet. Magas a kalcium, vas, a szerves kén, az A, C, E-vitamin tartalma. Tartalmaz még karotint, káliumot, nátriumot, foszfort, jódot és baktériumölő (fitoncid) anyagot.
A népi gyógyászatban általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatása is ismert, ezenkívül vizelethajtónak, vércukorszint-csökkentőnek, vörösvértestképzés-serkentőnek, idegerősítőnek is használják.
 
 
Mártás, krémleves, tea készíthető a zsázsából. Frissen szedve megszórhatjuk vele a vajas kenyeret, szendvicset, keverhetjük körözöttbe, főtt rizsbe, gombához, díszíthetjük vele tálaláskor ételeinket. A fejes salátáknak nagyon kellemes ízt ad, más zöld salátákhoz is érdemes keverni. Fogyasztható csíranövényként is, vagy gyümölcscentrifugával készíthetünk belőle léböjt kúrához ivólevet.
 

Szólj hozzá!

Címkék: szüret csíra mártás krémleves gyulladáscsökkentő vértisztító népi gyógyászat kerti zsázsa salátatorma vadmustár szépítőfű kányafű zsázsafű tormafű termesztőedény vizelethajtó idegerősítő


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr141844882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása