A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetsége az egész földön elterjedt és régóta ismert.A kerti zsázsa (Lepidium sativum) az egyik legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény, vetés után 2-3 nappal már kicsírázik és 5-6 nap múlva már fogyasztható.
Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti rézsuka, zsázsafű, tormafű.
Pár éve vettem először kerti zsázsa magot, fodros levelűt is, azóta telente, a zöldségválasztékot bővitve, kiegészítve télen pár alkalommal hajtatok belőle egy lapos edénykében a konyha ablakában. Az edény aljára több rétegben nedvszívó papírlapot tettem, de használhatunk vattát is. Nálam fehér konyhai papírtörlőből készült az alap. 4-5 réteg papírt hajtogattam össze, ezt átitattam esővízzel, erre került sűrűn leszórva a zsázsa magja. A termesztőedényt meleg helyre, az ablakpárkányra tettem, mert szereti a meleget. Másnap már megjelentek a csírák, ami fogyasztható, pár nap múlva nőni kezdtek a sziklevél felett az apró lomblevelek is, megkezdődhet a “szüret”. Figyelni kell, hogy mindig nedves legyen a gyökerek környéke. Esővízzel szoktam öntözni, permetezni.
Termeszthető a zsázsa szabadföldben is a kertben. Ilyen termesztés mellett nagyon kell ügyelni fogyasztás előtt arra, hogy föld ne kerüljön a levelek közé, mert nehéz letisztítani, a felszín felett ollóval vágjuk le.
A kertben köztesnövényként ültetve biológiai védelmet biztosít más haszonnövényeknek, például a gyümölcsfáknak levéltetvek ellen, illetve a káposzta- és a salátaféléknek a csigák kártétele ellen.
Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják.
Felhasználni, fogyasztani már csíranövényként is lehet, majd csak az első pár levelet érdemes, mert később a kifejlett levél kesernyés ízű lesz.
A friss, fiatal zsázsa tápanyagokban és rostokban gazdag, kellemesen a csípős ízű növény. Íze a tormára, mustárra vagy a retekre emlékeztet. Magas a kalcium, vas, a szerves kén, az A, C, E-vitamin tartalma. Tartalmaz még karotint, káliumot, nátriumot, foszfort, jódot és baktériumölő (fitoncid) anyagot.
A népi gyógyászatban általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatása is ismert, ezenkívül vizelethajtónak, vércukorszint-csökkentőnek, vörösvértestképzés-serkentőnek, idegerősítőnek is használják.
Mártás, krémleves, tea készíthető a zsázsából. Frissen szedve megszórhatjuk vele a vajas kenyeret, szendvicset, keverhetjük körözöttbe, főtt rizsbe, gombához, díszíthetjük vele tálaláskor ételeinket. A fejes salátáknak nagyon kellemes ízt ad, más zöld salátákhoz is érdemes keverni. Fogyasztható csíranövényként is, vagy gyümölcscentrifugával készíthetünk belőle léböjt kúrához ivólevet.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.