Betakarítottuk kis mennyiségű vörös céklánkat. Hűvös helyen tároljuk, kinn a garázsban, és igyekszem feldolgozni a fagyokig. Mindössze egy ládával lett, amin a lányommal osztozunk.
A nagy részéből savanyúság és saláta készül, de kiváló köret krumplival együtt főzve, majd tejjel-vajjal pürésítve. Igaz, elég bizarr színe lesz az ételnek, de finom is.
Nyers céklát reszelhetünk bármilyen zöld salátához, káposztához, paprikához, bár számítsunk rá, hogy eléggé elszínezi az ételt.
A célka gyógynövény is. A népi gyógyászatban vérképzőnek tartják, amit klinikai vizsgálatok is igazoltak. A sav-bázis egyensúlyt és a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, méregtelenít, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. A frissen, nyers gumókból facsart, préselt céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer is.
Jelentős az A, B, C vitamintartalma. Számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz (szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód).
Ecetes cékla
A céklákat alaposan megmostam, majd egy nagy fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és héjában megfőztem. A főzővízbe két kiskanál cukrot is tettem egy csipet egész köménymaggal együtt. Kb. egy óra alatt puhára főtt, ekkor levettem a tűzhelyről és hagytam kihűlni. Amikor már lehűlt, vékonyan meghámoztam és apró cikkekre vágtam.
Amíg főtt a cékla, elkészítettem a levet, amibe beletettem a céklát. Egy liter vízhez 2 kávéskanál sót, 2 evőkanál kristálycukrot, 2 kávéskanál egész köménymagot, 6 evőkanál 5 %-os almaecetet tettem és jól elkevertem, majd belekevertem a céklát. Aki szereti, reszelhet bele friss tormát is.
Elkészíthetjük salátánkat almával is. Reszeljünk 2-3 darab savanyú almát a már elkészült céklasalátához.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2010.10.24. 12:08:00
Egész télen, minden hónapban, pár üveggel csinálunk, be a hűtőbe. Én előbb lehámozom, jól megmosom, és úgy főzöm meg. Karácsony előtt pár nappal is készítünk. Mi vékonyra vágva tesszük bele a friss tormákat, az üvegbe. Az kihagyhatatlan!!! És a köménymag persze. :)