A hagyományos hortobágyi húsos palacsinta jellegzetes magyar előétel, de főételként is igen kedvelt, mert nagyon laktató. Régi receptek szerint egyszerűen elkészíthető, hiszen csak a kész pörköltet kell megdarálni, tejföllel elkeverni és megtölteni vele a palacsintákat. Én kicsit változtattam ezen, darált hússal készítem a tölteléket.
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 25 dkg darált sertéscomb, de lehet borjúhús, csirkemell vagy pulykahús is
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 2-3 evőkanál étolaj
- 2-3 kávéskanál őrölt pirospaprika (erős is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt köménymag
- só
- 2 dl tejföl
Palancsintához:
- 15 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 1 evőkanál étolaj
- 2 dl tej
- csipet só
- szénsavas víz
Elkészítés:
Először elkészítettem, kisütöttem a sós palacsintákat.
Megtisztítottam és apróra vágtam a vöröshagymát, majd megfonnyasztottam az étolajon. Ezután hozzákevertem a darált húst, a karikákra vágott zöld paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, fokhagymát, megsóztam, megszórtam őrölt köménymaggal és gyakori keverés mellett így pároltam addig, amíg a hús kifehéredett, ekkor adtam hozzá az őrölt paprikát. Öntöttem rá 1,5 dl vizet és fedő alatt addig főztem, amíg a hús már puha lett, a folyadék meg jól elpárolgott alóla. Levettem a tűzhelyről, hozzákevertem 2 dl tejfölt. Egy kanállal kikanalaztam a húst a léből és megtöltöttem a palacsintákat. Batyukat hajtogattam a töltött palacsintából és egy hőálló tálba rendeztem, a tetejére öntöttem a paprikás-tejfölös levet, majd forró sütőbe tettem 10 percre, hogy átforrósodjon.
Tejföllel tálaltam.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
xlator 2011.03.04. 19:31:05