A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozik, egyéves, lágy szárú zöldségféle. Népies nevei a paradajsz, paradicska, tomata. Nagyon sok fajtáját termesztik hazánkban is.
Fűszerkertem mellé, napfényes helyre négy tő nagy növésű paradicsomot palántáltam májusban. További négy tövet, amelyek kis terméseket adnak, virágcserépbe tettem és ott gondoztam. Pár hete már ezekről a tövekről szedem a paradicsomot főzéshez, salátához és csak úgy, nyersen enni. Igazán szép termés lett ezen a pár tövön, 20-30 dkg-os bogyók is voltak. A legnagyobbat megmértem, az 55 dkg volt. A tövek megerősödése után már csak a locsolásra és a tápanyag pótlására kell figyelni. A nagyra növő fajtákat karóhoz vagy támfalhoz kell kötni. Sok bogyó érik még most is, egy pár hétig még lesz friss paradicsomunk, de ami nem érik be, azt majd savanyúságként tartósítom. A zöld paradicsom nyersen nem fogyasztható, mert mérgező szolanint tartalmaz, ami az érés, vagy a tartósítás folyamán elbomlik.
Kereskedelmi mennyiség ugyan nem terem pár tövön, de igazán nagy öröm, hogy a kertünkben saját nevelésű paradicsom terem. Mindenkinek ajánlhatom, hogy ültessen pár tövet. Igen dekoratív növény akár a díszkertbe is ültethetjük.
Ma lecsó készült saját termésű paradicsommal.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.