Régimódi édesség, de ilyenkor nagyon illik a tél hangulatához. A vanília illata bejárja a lakást, az édes, meleg tészta csipegetése igazi élvezet.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 dl langyos tej
- csipet só
Kenéshez:
- 15 dkg vaníliás kristálycukor
- 15 dkg vaj
A locsoláshoz:
- 2 dl langyos zsíros tej
- 3 evőkanál vaníliás kristálycukor
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttattam kevés langyos, cukros tejben, majd összegyúrtam a lisztet az élesztővel, kevés sóval, tojássárgájával, az olvasztott vajjal és annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Ezután az egészet 45 percig meleg helyen pihentettem, kelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítottam, majd kb. 2 cm vastagra nyújtottam.
A 15 dkg lágy vajat elkevertem a vaníliás kristálycukorral és megkentem vele a kinyújtott tésztát. Feltekertem, mint a bejglit és kb. 3 cm-es darabokra vágtam.
A tekercseket kivajazott kerek tortaformába tettem úgy, hogy kis hely maradjon közöttük, mert még kelni fognak. Mindegyik tekercset bekentem felvert tojással, megszórtam kristálycukorral, és így pihentettem meleg helyen 20 percig, majd előmelegített 170 oC-os sütőbe tettem.
A 2 dl langyos tejből, 3 kanál vaníliás kristálycukorból elkészítettem a keveréket, amellyel meglocsolgatom majd a tekercsek tetejét, amikor az már félig megsült (ez kb. 20 perc), ezután szép aranysárgára sütöttem.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.