A napokban férjem egy vadász ismerősétől kapott egy jó nagy darab őzgerincet. Hétvégén családi összejövetel készül a lányomnál, Benedeket köszöntjük második születénapja alkalmából. Nagyszülők, unokatestvérek, rokonok lesznek a vendégek, így úgy döntöttem, hogy elkészítem ezt az őzgerincet az ebédhez.
A vadhúst pár nappal ezelőtt bepácoltam, hogy puha, omlós legyen a hús.
Páclé:
- 3 liter víz
- 2 nagy darab karikára vágott vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 darab babérlevél
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 1 teáskanál borókabogyó
- 1 kiskanál pár szem szegfűbors
- 2 szál friss rozmaring
- 1 kiskanál szárított paradicsom
- 1 kiskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál 20 %-os ételecet
A fenti fűszereket belettem a vízbe és felforraltam. Amikor már felforrt, beletettem az ecetet és még úgy forrón ráöntöttem a húsra. Annyi páclé kell, hogy a húst elfedje, de így is érdemes naponta 1-2-szer megfordítani a húst a lében. A tálat kitettem a kamrába két napra és ma megsütöttem az őzgerincet.
A pácolt húst hártyáitól megtisztítottam, szalonnacsíkokkal és fokhagymával megtűzdeltem, majd megsóztam, megszórtam fehér borssal, bekentem mustárral és étolajjal, majd egy sütőzacskóba tettem és be a sütőbe. Az előkészített hús mellé tettem még a zsacskóba két nagy darab karikára vágott vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát, 2 babérlevelet, két szál rozmaringot, így zártam le. Szeretem használni a sütőzacskót, mert jól megpuhul benne a hús és szép pirosra pirul anélkül, hogy kiszáradna. 200oC-os villanysütőben másfél órán át készre sütöttem. Tálalás előtt húst lefejtem a csontról, felszeletelem, majd visszahelyezem a csontra, így teszem egy mázas tálcára. Francia burgonyával és mártással lesz tálalva.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Lillamama 2009.11.22. 23:34:12