A hagyományos magyar konyha egyik kedvelt téli csemegéje az Észak Amerikából származó sütőtök (Cucurbita maxima), melynek három változatát termelik ma hazánkban. Kabakterméséből változatos nagy tápértékű édes és sós ételek egyaránt készíthetők. Régen kemencében sütötték az édes, tápláló tököt és a magját. Magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz és kiváló saláták készítéséhez.
A tök sok cukrot, fehérjét, emészthető rostanyagot, vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaz. A húsában levő karotin, ami az A vitamin elővitaminja, valamint a magjában található E és C vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél így csökkentik a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, és a prosztata betegségeinek kialakulását. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

A sült tök elkészítése:
Egy nagy sütőtököt alaposan megmostam, feldaraboltam és kikapartam a magját. Egy tepsit kibéleltem alufóliával, de lehet sütőpapírral is. Ez azért szükséges, hogy a sülő tökből kifolyt lé ne égjen meg A kibélelt tepsibe tettem a tök darabokat. 180ºC-ra állítottam a sütőt légkeveréses álláson, majd előmelegítettem a sütőt. A sütőben addig sütjük, míg a tökdarabok megpuhulnak és szép aranybarnák lesznek. A sütési idő 45 perc volt.
Ha édesen szeretjük, akkor a tetejét sütés előtt megkenhetjük egy-egy kávéskanál mézzel is, így különleges csemegét kapunk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
xlator 2013.10.10. 19:59:33
*amari 2013.10.11. 07:26:39