Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 darab egész tojás
- 2 dkg élesztő
- egy evőkanál porcukor
- 1-1,5 dl tejföl
- csipet só
- a kenéshez 1 egész tojás
Diótöltelék:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 10 dkg félbe vágott aszalt szilva
Máktöltelék:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- egy citrom leve és reszelt héja
- 2 dl víz
- 10 dkg áztatott mazsola
Elkészítése:
A tésztát előző este készítsük el és fóliába csomagolva a hűtőben pihentessük. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal, hozzáadjuk a langyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót és a tojásokat. Simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez felmelegítjük a tejet, illetve a vizet, majd belerakjuk a felsorolt hozzávalókat. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat. Lazán feltekerjük, kivajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk. A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával. Fél óra pihentetés után újra megkenjük, majd megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Előmelegített sütőben 180 oC-on 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.