Ez a tepertős pogácsa hajtogatott, kelt tésztával készült, jól megfűszerezve sóval és fekete őrölt borssal. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, kiváló sörkorcsolya, de borokhoz is nagyon jó.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg darált tepertő
- 2 tojás sárgája
- 1 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 dl fehér bor
- 10 dkg vaj
- 3 kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 felvert tojás a kenéshez
Langyos cukros tejben megfuttattam az élesztőt.
A 60 dkg lisztet elkevertem a 10 dkg vajjal, a 2 dl tejföllel, a borral, hozzáadtam a két tojást sárgáját, az élesztős tejet, megsóztam, borsoztam és az egészet lágy tésztává gyúrtam. Ezután lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtottam és megkentem a darált teperő felével, összehajtogattam, majd meleg helyere tettem, hogy megkeljen. Ez a meleg hely most is az 50oC-os sütőm volt.
Amikor megkelt, újra vékonyra nyújtottam, megkentem a darált tepertő másik felével és összehajtogattam, majd így kelt újra a tészta a melegben egy bő fél órát. Ezután a nyújtódeszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtottam, a tetejét késsel szépen bekockáztam, megkentem felvert tojással és kiszaggattam a pogácsákat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket, majd 200oC-ra felmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.