Egyszerű, finom, könnyen elkészíthető desszertet készítettem ma. A máglyarakást készíthetjük kalácsból, szikkadt zsemléből, tejes kifliből, tetszés szerint módosíthatjuk benne a gyümölcsöt és a lekvárt.
Hozzávalók:
- 25 dkg-os kalács
- 3 dl tej
- 20 dkg baracklekvár
- 4 alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 4 tojás
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál barna cukor
- 3 + 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 1 fél citrom leve
- csipet só
- 4 evőkanál darált dió
Felszeleteltem a kalácsot, kivajaztam egy tűzálló üvegedényt. Olyan edényt válasszunk, aminek nagy pereme van, mert kicsit megemelkedik sütés közben a tálba rakott anyag.
Ezután az almát készítettem el. Meghámoztam, kimagoztam és apró cikkekre vágtam az almát, meglocsoltam fél citrom levével. Egy serpenyőben felolvasztottam 5 dkg vajat, rátettem az almát, megszórtam két evőkanál barna cukorral, egy kis kanál őrölt fahéjjal és kevergetés mellett 2 percig pároltam.
A tojásokat szétválasztottam sárgájára és fehérjére.
Egy tálban a 3 tojás sárgáját elkevertem egy csipet sóval, 3 evőkanál porcukorral, 1 csomag vaniliás cukorral és 2 dl langyos tejjel. A kalácsszeleteket belemártottam ebbe a tejbe és sorban leraktam a kivajazott üvegtálra. A maradék tojásos tejet ráöntöttem a kalácsra, majd ráhalmoztam a párolt almát, amit megszórtam 2 evőkanál darált dióval. Erre a rétegre rákentem egy kis üveg baracklekvárt, elsimogattam és ezt is megszórtam darált dióval, majd 180 oC-ra melegített sütőbe tettem és 30 percig sütöttem.
A 3 tojás fehérjébe 2 evőkanál porcukrot tettem és kemény habbá vertem fel. A kész habhoz a végén még lazán hozzákevertem két evőkanál baracklekvárt. Kivettem a sütőből a tálat, ráhalmoztam a habot, megszórtam vékonyan porcukorral, majd visszatettem a sütőbe és készre sütöttem. Kb. 10 perc alatt szép, aranysárga lett a hab a rakás tetején.
Amikor kihűlt, csak akkor szeleteltem fel.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.