HTML

”Szavazz

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.02.08. 18:22 *amari

Kiszely leves

A “kiszely” hagyományos tót (szlovák) disznótoros leves, azt jelenti, hogy savanyú leves. Éttermekben legényfogó levesként láttam az étlapon.

Hozzávalók:

  • 1 kg orjacsont
  • 30 dkg vese
  • 30 dkg velő
  • 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem)
  • 1 darab vöröshagyma
  • egész fekete bors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • egy evőkanál 10 %-os ecet (ízlés szerint)
  • 1 darab lilahagyma
A húsos orjacsontból a vegyes zöldséggel, 1 darab vöröshagymával, sóval, borssal és a babérlevéllel levest főztem, mint az orjalevest, azután leszűrtem. A leszűrt levet újra feltettem forrni, elkészítettem a rántást és berántottam vele a levet.
Az orjacsontról leszedtem a puhára főtt húst és beletettem a forró lébe.
Amíg az alap leves fő, a vesét külső hártyáitól megtisztítottam, a belsejét is kivágtam majd enyhén sós vízben 30 percig főztem, aztán a vízből kivéve lehűtöttem és vékony csíkokra vágtam, ezt is hozzáadtam a leveshez, az előzőleg megabált velővel, 2 babérlevéllel együtt és összeforraltam.
A kész levesbe kevertem még 2 dl tejfölt és egy evőkanál ecetet. A tetejét tálalás előtt karikára vágott lila hagymával szórjuk meg.
 
Vannak tájegységek, ahol ugyanígy készül el a kiszely leves, csak még savanyú káposztát is főznek a levesbe.

Szólj hozzá!

Címkék: szlovák savanyú káposzta tót ecet lilahagyma disznótoros velő vese legényfogó leves kiszely leves bebérlevél


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr561739940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása