Már napok óta jó idő van, alkamas a kertészkedésre, a kert rendbehozására. Mi is beindultunk már felfrissíteni az udvart, a kertet.
Pár éve kb. 1 m2-nyi területen kialakítottam egy kis fűszerkertet. Nagyon hasznos dolognak tartom amellett, hogy nagyon szép is. Aki összehasonlított már friss és szárított fűszernövényt, az tudja, mi a különbség a kettő között. A friss növényeknek intenzívebb az íze, illata, egész nyáron kéznél van, de én még télen is használtam belőle főzéshez friss rozmaringot (1.kép) vagy metélőpetrezselymet, metélőhagymát. Akinek nincs kertje, bátran termeszthet fűszernövényeket a teraszon, erkélyen teraccota termesztőedényekben, dézsában, agyag virágcserépben, ládában. Pár cserép mediterrán növény az ablakpárkányokon is elfér. A legtöbb növény szerény igényű, de szereti a napsütést és a vizet. Általános virágfölbe ültessük, a tápanyag utánpótlásáról viszont gondoskodni kell. Tápoldatozhatjuk is, vigyázzunk, hogy ki ne égessük. A legjobb az, ha természetes tápanyag utánpótlást biztosítunk növényeink számára. Saját magunk is elkészíthetjük a tápoldatot. Friss csalánt (szárát és levelét) beleteszük egy 10 literes vödör vízbe, ázni hagyjuk egy hétig, naponta meg kell kevergetni, majd hígítva használjuk. 10 liter öntözővízhez öntsünk 1 liter csalánlét és ezzel öntözzünk. Ez a lé a dísznövények számára is nagyon jó.
A növényeket vethetjük magról és vásárolhatunk palántákat is, de kifejlett növényt is. A rozmaring és a levendula évelő növény, bár az idén télen megfagytak kicsit, remélem, hogy gyökérről még kihajtanak, mindenesetre magvetéssel próbálom megőrizni kultúrát. Kihajtott már a citromfű, a csalán (teának és a tápoldathoz), zöldel a petrezselyem és a két féle metélőhagyma (2.kép). Az ősszel elhullajtotta a magját a bazsalikom, az is szépen nő már. Van belőle zöld és vörös levelű változatom is. A lestyán teljesen kifagyott, így azt újra vetettem. Vetettem még majorannát, tárkonyt, borágót, borsikafüvet,fodros levelű petrezselymet, oreganot és zsázsát. Egy vakondtúrásban eltűntek a mentáim, ezeket majd tövesen fogom pótolni.Meg lett kicsit nagyobbítva a kis kertem, így vetettem még salátát, tépősalátát is, endíviasalátát, nyári retket, sóskát és spenótot, valamit elduggattam pár gerezd fokhagymát. Sarkantyúvirágot egy ládába vetettem, mivel őt is használom a konyhában, igaz, leginkább csak dekorációnak. Szintén dekorácíónak lett elültetve egy nagy fészek csicsóka is, mert nem nagyon szeretjük szegényt, de szép a virága.
Más fűszernyövényeket is használok, de azokat máshol szerzem be, mert pl. a kapor az nálam sosem nő meg, hiába is vetettem, a szomszédnál viszont kiirthatatlan.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anyuka60 · http://www.kajarecept.hu 2011.04.25. 10:23:29
Nagyon tetszett a cikk, erőt adtál ahhoz, hogy én is belevágjak egy - régóta áhított - fűszerkert kialakításába!
Én is tudom, hogy mennyivel erőteljesebb egy élő fűszernövény, mint egy szárított.
Gratulálok a fűszerkertedhez!
Mariann