Kellemes, meleg lett az időjárás, fürtös uborkát is lehet már vásárolni, így kovászos uborkát készítettem. Kovászolhatunk zsenge csillagtököt (patisszon), cukkinit és finomra reszelt káposztát is, mert ezekből is kiváló, ízletes, egészséges savanyúság lesz.

Hozzávalók:
- 3 kg fürtös uborka
- 4 evőkanál só
- pár gerezd fokhagyma
- kapor
- meggylevél
- 1 vastag szelet kovászos kenyér
Tisztára mostam egy 5 literes befőttes üveget.
2 dl langyos vízben feloldottam négy evőkanál sót.
10-12 cm hosszúságú fürtös uborkát vásároltam, ezek a legjobbak a kovászoláshoz. Alaposan megmostam a hibátlan uborkákat, a két végüket levágtam és hosszában két oldalról bemetszettem.
Az üvegbe beöntöttem a sós levet, beletettem a kis karikára vágott fokhagymákat, beleszórtam az apróra vágott kaporlavelet és hosszanti irányban kör-körösen elrendeztem az uborkákat. A tetejére tettem egy szelet kenyeret, 2 darab meggylevelet és felöntöttem langyos vízzel az üveget a kenyéren keresztül. A meggylevél kissé fanyar, kesernyés ízt ad, ecetes uborkához is szoktam tenni.
Ezután kitettem az udvarra egy napos helyen levő asztalra. A tetejét lefedtem egy üvegtálkával és már csak várom, hogy felforrjon és beérjen a kovászos uborka. Erre pár napot még várni kell, 3-4 meleg nap után elkészül. Ekkor majd leszedem róla az ázott kenyeret leszűröm a levet, egy tálba teszem az uborkát a szűrt lével leöntve és fogyasztásig mehet a hűtőbe. Az uborka gyorsan el szokott fogyni, a levét is nagyon szeretjük inni, de főzelékek, levesek savanyításához is jó.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.06.02. 20:13:38