Ez is egy régi, bevált recept. Az aranygaluska tésztája hasonló a kalácshoz és mivel cukros, diós, hát nem éppen egy fogyókúrás desszert.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 2 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só
Szóráshoz:
- 10 dkg darált dió
- 3 evőkanál porcukor
- kell még 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliakrémhez:
- 5 dl tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 csomag vaniliáscukor, ha nincs vaníliánk, amit áztathatunk a tejben
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
Kis langyos cukrozott tejben megfuttattam az élesztőt.Egy tálba szitáltam a lisztet, beleöntöttem az élesztős tejet, a két tojás sárgáját, a kristálycukrot, a csipet sót és a tejet, kicsit összedolgoztam, majd hozzákevertem még az olvasztott vajat és jól összedagasztottam. A tészta állaga hasonló a kalácstésztához. Mindezt robotgéppel is csinálhatjuk, de én jobban szeretem kézzel.
A jól összedolgozott tésztát egy lisztezett tálba tettem, letakartam egy konyharuhával és langyos helyen a duplájára kelesztettem.
Kb. egy óra hosszat kelt a tészta, ezután egy lisztezett nyújtódeszkán kicsit kinyújtottam, majd csíkokra vágtam, aztán a csíkokat daraboltam úgy, hogy kis gombócokat tudjak belőle formázni.
Egy tortaformát kivajaztam, majd megolvasztottam a 10 dkg vajat. Az olvasztott vajba mártottam meg egyenként minden gombócot és egymás mellé, nem túl szorosan beraktam a sütőformába. Nem kell nagyon sűrűre tenni, mert még kelni fog a tészta. Amikor mind a formában volt, akkor megszórtam a darált cukrozott dióval és ráöntöttem a maradék, mártogatáshoz használt vajat. Aki szereti, tehet bele mazsolát is. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor rétegezzük a formában.
A formában levő tésztát langyos helyen még kelesztjük 35-40 percig, majd 180 0C-ra melegített sütőben készre sütjük.
Borsodóval vagy lágy vaníliakrémmel tálaljuk. Én most vaníliakrémet készítettem. Egy evőkanál keményítőt elkevertem egy kis hideg tejben. Fél liter vaníliás tejet felforraltam a cukorral, majd hozzáadtam a keményítőt, újra forrt egyet, ekkor levettem a tűzről, hozzákevertem még egy tojás sárgáját és kitettem hűlni.
Langyosan fogyasszuk, úgy a legfinomabb!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Evaneni 2010.12.09. 21:23:14
xlator 2010.12.10. 18:57:45
Ez a kedvencem! Pont vanília krémmel imádom. Anyukám is pont így csinálja. Aszem szólok is, hogy régen csinált aranygaluskát.
Lillamama 2011.01.02. 16:06:18