Régen a disznótorok elmaradhatatlan édessége volt a hájas tésztával készült lekváros és diós kifli. Nálunk ugyan nem volt most disznótor, de hozzájutottam friss hájhoz, így most elkészítettem. A hideg sertéshájról leszedtem a hártyát és megdaráltam. Kivettem belőle fél kg-ot a mai sütéshez, a többit lefagyasztottam.
Lekváros kifli
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás sárgája
- 2 dl langyos sós víz
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
A kenéshez:
- 50 dkg darált sertésháj
- 25 dkg finomliszt
Elkészítés:
Először az 50 dkg darált hájat jól összedolgoztam a 25 dkg finomliszttel és három részre osztottam.
Ezután 50 dkg lisztet, a tojássárgákkal, a sós, langyos vízzel, az ecettel, a tejföllel lágy, de nyújtható, rétestésztához hasonló állagú tésztát gyúrtam. 30 perc pihentetés után fél cm vékonyra nyújtottam, megkentem az előkészített háj 1/3-ad részével, ezután összehajtottam úgy, ahogyan a leveles vajas tésztát hajtogatjuk. Fél órát pihent így a tészta, ekkor újra nyújtottam, kentem, pihentettem, aztán még egyszer ugyanez. Végül a háromszor hajtogatott tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtottam, felvágtam 6 x 6 cm négyszögletekre, a közepébe házi szilvalekvárt tettem. Félbehajtottam, kicsit összenyomtam és mindet egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem. 200 oC-ra felforrósított sütőben világosra sütöttem. Amikor megsült, még melegen megszórtam mindet porcukorral.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2011.01.24. 10:50:22