Pár napja a férjem hazaállított egy nagy egész bélszínnel. Kettőnknek nagyon sok egy evésre, így pár szép szeletet levágtam belőle, a többi maradt egészben, ez készült el a hétvégén vadasan.
Hozzávalók:
- 1 kg körüli egész bélszín
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg zsír a tepsi zsírozásához
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál csípős mustár
- 2 dl tejföl
- 1 dkg cukor
- őrölt fekete bors
- só
Páclé:
- 1,5 liter víz
- 1 darab vöröshagyma
- 3-4 darab sárgarépa
- 1-2 darab petrezselyemgyökér
- 2 evőkanál 10 % -os ételecet
- 10-15 szem egész fekete bors
- 2 darab babérlevél
- só
Knédli:
- 40 dkg rétesliszt
- 2 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- só
Elkészítés:
Elkészítettem a zöldséges páclevet, amiben érlelődött a bélszín.
Megtisztítottam és karikára vágtam a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, apróra vágtam a vöröshagymát, megsóztam, felöntöttem másfél liter vízzel, megsóztam, beleszórtam az egész borsot és a babérlevéllel együtt a forrástól számított 3 percig jól összeforraltam az egészet. A tűzről levéve megeceteztem a levet. A bélszínt egy nagy tálba tettem és erre öntöttem rá a forró páclevet. Ebben a zöldséges páclében állt egy napot a hús, de nem árt neki, ha 2-3 napig is pácolódik.
A főzés kezdetekor 10 dkg füstölt szalonnát vékony csíkokra vágtam és ezzel tűzdeltem meg a bélszínt úgy, hogy a szalonnacsík nagyobb része kívül maradt a húson. A rostok irányába rásimogattam a szalonnacsíkokat a húsra, majd egy kizsírozott tepsibe tettem, lefedtem alufóliával és egy óra hosszat pároltam a sütőben. Ezután hozzátettem a pácléből a zöldségeket és egy kevés lével továbbra is lefedve tovább pároltam még egy fél órát, majd a fólia nélkül a zsírjára pirítottam.
A húst kivettem a tepsiből, egy tálra tettem, majd 1 cm vastagságúra felszeleteltem és meleg helyre tettem.
Ezután készítettem el a vadasmártást. A tepsiből áttettem egy lábosba a lepirult zöldségeket, amiket egy villával jó apróra összetörtem. Megszórtam 2 evőkanál liszttel, kevertem hozzá egy kis páclevet, jól összekevertem és összeforraltam. Ezután hozzáadtam a csípős mustárt, megborsoztam még és belekevertem a tejfölt.
Knédli
Egy kis langyos tejben egy kiskanál cukorral megfuttattam az élesztőt.
Egy tálba tettem a lisztet, megsóztam, hozzáadtam egy tojást, hozzáöntöttem a megfuttatott élesztőt és langyos tejjel tésztát kevertem. Jól összedolgoztam az egészet, majd meleg helyen kelesztettem. Amikor már megkelt, akkor egy lisztezett nyújtódeszkán négy részre vágtam a tésztát, hosszúkás duci rudakra formáztam és sós, lobogó forró vízben fedő alatt kezdtem főzni. 10 percig főtt az egyik oldal, majd megfordítottam és még további 10 percig, ekkor már fedő nélkül. A kész knédliket kiszedtem a főzővízből, lecsepegtettem és felszeletelve tálaltam a hússal és a mártással.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2011.03.31. 10:15:27