Ma rozslisztes kenyeret sütöttem.
Hozzávalók:
- 40 dkg fehérliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 evőkanál sikér (bio-boltokban kapható)
- 3 dl víz
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- 2 dkg friss élesztő
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál cukor
Elkészítés:
Egy keverőtálba tettem a fehér és a rozslisztet, a sikért, megsóztam és szárazon egy fakanállal jól elkevertem. Közben egy kis langyos, cukrozott vízben megfuttattam az élesztőt, majd hozzákevertem a liszthez. Hozzáadtam egy kanál étolajat is és lágy kenyértésztát gyúrtam, dagasztottam. Ezt a műveletet géppel is végezhetjük, úgy könnyebb a keverés.
Amikor kész lett a dagasztás, akkor a tésztát meleg helyen kelesztettem. A meleg hely az 50 oC-os sütő volt. Amikor megkelt, akkor újra összekevertem, átgyúrtam, hosszúkásra formáztam, egy sütőformába tettem és meleg helyen újra kelesztettem.
Amikor már szépen megkelt, a sütőben emeltem a hőfokot 170 oC-ra és ezen a hőmérsékleten sütöttem készre, világos barnára a kenyeret kb. 45 perc alatt. A sütőbe, a legalsó részre tettem egy másik kis tepsit is, amibe forró vizet öntöttem. A sütés folyamán elpárolgott a víz, ettől jobb ízt kapott a kenyér és nem száradt ki. A sütés végén, amikor már kivettem a formából a kenyeret, akkor egy ecsettel még langyos vízzel meg szoktam kenni a kenyér tetejét. A sütőformából azonnal ki kell venni a kenyeret, mert ha a formában maradt, akkor bepárásodik az alja.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.