Hozzávalók:
- 60-80 dkg egész rövidkaraj
- 5 dkg szalonna
- étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl főzőtejszín
- só
- őrölt fekete bors
- mustár
Páclé
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyemgyökér
- egy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál 20 %-os ecet
- 3 darab babérlevél
- 10 szem feketebors
- 1 szál rozmaring
- só
Zsemlegombóc
- 40 dkg rétesliszt
- 2 darab zsemle
- 2 dl víz
- 2 tojás
- őrölt fehér bors
- só
Először elkészítettem a vizes páclevet. A pácléhez a sárgarépát, zöldséget és a hagymát karikákra vágtam, egy liter vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főztem. A húst akkora tálba tettem, hogy majd a lé ellepje, ráöntöttem még forrón a páclevet. Ebben a lében pácolódott a hús 2 napig hideg helyen, naponta kétszer megforgattam.
Ma reggel a szalonnát vékony csíkokra vágtam és megtűzdeltem az egész karajt, majd megborsoztam, megsóztam, megkentem étolajjal és egy tepsibe tettem. Öntöttem alá egy picit a pácléből, lefedtem a tepsit alufóliával és egy óra hosszat sütöttem 150 oC-os sütőben. Ekkor hozzátettem a páclében levő zöldségeket, kis levet is öntöttem még alá, újra lefedtem, még egy fél órát így sült, aztán levettem róla a fóliát és még 10 percig így pirítottam.
Kiszedtem a tepsiből a húst, majd felszeleteltem.
A tepsiből kiszedtem a zöldségeket egy lábosba, botmixerrel kis páclével pürévé zúztam. Megszórtam egy kanál liszttel és összeforraltam. Megízesítettem kis őrölt fekete borssal, egy kanál mustárral és tejszínnel.
Zsemlegombóc
A két zsemlét apró, azonos nagyságú kockára vágtam és a sütőben jól kiszárítottam.
A lisztből, vízből, tojásból kis sóval, őrölt fehér borssal galuskatésztát készítettem, belekavartam a zsemlekockákat sós, lobogó, forró vízbe nagy gombócokat szaggattam egy evőkanállal és kifőztem őket. A főzési idő kb. 10 perc, hiszen ezek nagy darab tészták, több ideig kell főzni, mint a galuskát.
Tálaláskor a felszeletelt húsokra öntöttem a vadasmártást és mellétettem a zsemlegombócot.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.