Pár éve olyan kenyeret eszünk, amit itthon sütünk. Van egy kényérsütő gépünk, nagyon finom kenyeret sütünk mindig abban is, de újabban a sütőben sül a kenyér, a gép csak dagaszt. Kis mennyiség készül mindig, amikor elfogy, akkor újat sütök. Most fehér kenyér készült, de ebből a tésztából finom zsemle is süthető.
Hozzávalók:
50 dkg fehérliszt
1 evőkanál sikér (bio-boltokban kapható)
3 dl víz
1 evőkanál napraforgó olaj
2 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
Elkészítés:
A kenyérsütőgép edényébe öntöttem a langyos vizet, a napraforgó olajat, rászórtam a fehérlisztet, amihez már hozzátettem a sikért, megsóztam, rámorzsoltam az élesztőt, megszórtam a cukorral és a gép elvégezte a keverést és a dagasztást. Mindezt egy keverőtálban is elvégezhetjük és saját kézzel is keverhetjük, dagaszthatjuk a tésztát, bár ez elég fárasztó művelet.
Amikor kész lett a dagasztás, akkor kivettem a tésztát egy tálba tettem és meleg helyen kelesztettem. A meleg hely az 50 oC-os sütő volt. Amikor megkelt, akkor újra összekevertem, átgyúrtam, cipót formáztam belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, újra kelesztettem, majd éles, vizes késsel megvágtam a tetejét két helyen. Amikor már szépen megkelt, a sütőben emeltem a hőfokot 170 oC-ra és ezen a hőmérsékleten sütöttem készre, világos barnára a cipómat kb. 50 perc alatt. A sütőbe, a legalsó részre tettem egy másik kis tepsit is, amibe vizet öntöttem, ami a sütés folyamán elpárolgott, ettől jobb ízt kapott a kenyérkém. A sütés végén egy sütéshez haszálatos ecsettel langyos vízzel meg szoktam kenni a kenyeret, meg még egyszer, amikor már kivettem a sütőből.
Számtalan variációja lehet ennek a kenyér alapnak. Süthetünk kenyeret kevert lisztekkel, én használok teljes kiőrlésű liszteket is és rozslisztet. Fűszerezhetjük is ízlés szerint a tésztát hagymával, borssal, a tetejét megszórhatjuk sütés előtt különböző magokkal (tökmag, szezámmag).
Sütök néha “édes” kenyeret, kalácsot, akkor a víz helyett tejet teszek bele és vajat, meg két evőkanál cukrot, vagy mézet, mazsolát.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
madör 2011.02.17. 14:45:40
Képzeld úgy elrontottam a kenyeremet, olyan lapos lett, hogy.... kb négy újjnyi vastag:(! Teljes kiőrlésű lisztet is vettem, és azt kevertem a kenyérliszttel: 20 dkg teljes-30 dkg kenyérliszt arányban. A többi hozzávaló u. az, mint az előző kenyérnél csak öregtésztát (kovászt) most nem csináltam. Szerinted mit rontottam el?
üdvözlet : mammaróza