Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 15 dkg füstölt kolbászkarika
- só ízlés szerint
- 5 dl húsleves
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- pár levél lestyán
- személyenként 2 darab tojás
- 1 evőkanál 20 %-os ecet
A krumplit meghámoztam és kis darabokra vágtam. Betettem egy lábasba, ráöntöttem az 5 dl húslevest, hozzátettem a megtisztított egész vöröshagymát, megsóztam és puhára főztem a krumplit. Amikor már megfőtt, egy krumplinyomóval durvára törtem úgy, hogy azért nagyobb darabok is maradjanak, pótoltam az elforrt folyadékot, majd beletettem a kolbászkarikákat, egy evőkanál ecetet és felforraltam, amikor forrt, akkor egyesével (külön edényben feltörve) beletettem a tojásokat és 3 percig főztem. Ennyi idő alatt a fehérje megköt, de a sárgája lágy marad. Amikor készen lett, levettem a tűzhelyről, hozzákevertem a tejfölt és megszórtam apróra vágott lestyánlevéllel.
A buggyantott (posírozott) tojás külön is elkészíthető úgy, hogy ecetes, vagy citromleves vízben megfőzzük a tojást. Akkor főzzük külön, ha feltétként adjuk párolt zöldségekhez, főzelékekhez, szendvicsekhez vagy hidegtálhoz. A levesbetéthez én jobban szeretem úgy készíteni, hogy a levesben fő.
A lestyán igen kedvelt, hagyományos fűszernövény, főleg az erdélyi konyha használja. Ízét sokan kedvelik levesekben, mártásokban, sült húsokon és az egyik legismertebb leveskocka ízének jellegzetes, fő adaléka. A fűszerkertemben van belőle pár tő, nagyon kedvelem használni a leveseimben.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: agen judi bola 2018.05.23. 00:29:07
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
abdulesmia 2010.04.23. 10:33:42