Nagyon szeretjük a kovászos uborkát, így télre is próbálom eltenni ezt az ízt. A vizes uborkának nevezett savanyúság önmagában indul meg erjedni, elkészítése nagyon egyszerű és biztos sikeres a tartósítás.
Hozzávalók:
- fürtös uborka (kis méretű, max. 8 cm hosszú)
- víz
- só
- ízlés szerint kapor, meggyfa levél, babérlevél, torma, egres, fokhagyma, zöld, éretlen szőlőszemek, ki, mit szeret
Alaposan megmostam a friss, egészséges uborkákat, a két végüket levágtam, majd hosszanti vágással bemetszettem mindet.
Forró vízben sót oldottam fel, 1 liter vízhez két evőkanál asztali sót tettem.
Tisztára mosott uborkásüveg aljára kaprot tettem, majd szép sorban belerendeztem hosszanti irányban az uborkákat, minden üveghez két gerezd fokhagymát tettem, a tetejére is szórtam kaporlevelet és felöntöttem az üvegeket a még langyos, sós lével.
Így lesznek pár napig a meleg helyen, most a konyhában, mert kinn az udvaron már hideg lenne az uborkának. A tetejüket lefedtem kistányérral és várom, hogy meginduljon az erjedés. Zavaros lesz pár nap alatt a leve, amit pótolok minden nap, ha fogyna. 4-5 napig marad így, addig, amíg a zavarosság letisztul. Ekkor lezárom majd az üvegeket csavaros kupakkal, de lehet nedves celofánnal is és hűvös helyre teszem fogyasztásig a kamrába.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
*amari 2010.08.29. 12:06:29