HTML

”Szavazz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.02.25. 19:49 *amari

Kenyérsütés

Pár éve olyan kenyeret eszünk, amit itthon sütünk. Van egy kényérsütő gépünk, nagyon finom kenyeret sütünk mindig abban is, de újabban a sütőben sül a kenyér, a gép csak dagaszt. Kis mennyiség készül mindig, amikor elfogy, akkor újat sütök. Most fehér kenyér készült, de ebből a tésztából finom zsemle is süthető.

Hozzávalók:

50 dkg fehérliszt
1 evőkanál sikér (bio-boltokban kapható)
3 dl víz
1 evőkanál napraforgó olaj
2 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
 
Elkészítés:
 
A kenyérsütőgép edényébe öntöttem a langyos vizet, a napraforgó olajat, rászórtam a fehérlisztet, amihez már hozzátettem a sikért, megsóztam, rámorzsoltam az élesztőt, megszórtam a cukorral és a gép elvégezte a keverést és a dagasztást. Mindezt egy keverőtálban is elvégezhetjük és saját kézzel is keverhetjük, dagaszthatjuk a tésztát, bár ez elég fárasztó művelet.
Amikor kész lett a dagasztás, akkor kivettem a tésztát egy tálba tettem és meleg helyen kelesztettem. A meleg hely az 50 oC-os sütő volt. Amikor megkelt, akkor újra összekevertem, átgyúrtam, cipót formáztam belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, újra kelesztettem, majd éles, vizes késsel megvágtam a tetejét két helyen. Amikor már szépen megkelt, a sütőben emeltem a hőfokot 170 oC-ra és ezen a hőmérsékleten sütöttem készre, világos barnára a cipómat kb. 50 perc alatt. A sütőbe, a legalsó részre tettem egy másik kis tepsit is, amibe vizet öntöttem, ami a sütés folyamán elpárolgott, ettől jobb ízt kapott a kenyérkém. A sütés végén egy sütéshez haszálatos ecsettel langyos vízzel meg szoktam kenni a kenyeret, meg még egyszer, amikor már kivettem a sütőből.
Számtalan variációja lehet ennek a kenyér alapnak. Süthetünk kenyeret kevert lisztekkel, én használok teljes kiőrlésű liszteket is és rozslisztet. Fűszerezhetjük is ízlés szerint a tésztát hagymával, borssal, a tetejét megszórhatjuk sütés előtt különböző magokkal (tökmag, szezámmag).
Sütök néha “édes” kenyeret, kalácsot, akkor a víz helyett tejet teszek bele és vajat, meg két evőkanál cukrot, vagy mézet, mazsolát.

1 komment

Címkék: bio kenyér méz kalács mazsola élesztő kenyérsütés zsemle szezámmag tökmag dagasztás sikér


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr401790427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madör 2011.02.17. 14:45:40

Szia Mária!
Képzeld úgy elrontottam a kenyeremet, olyan lapos lett, hogy.... kb négy újjnyi vastag:(! Teljes kiőrlésű lisztet is vettem, és azt kevertem a kenyérliszttel: 20 dkg teljes-30 dkg kenyérliszt arányban. A többi hozzávaló u. az, mint az előző kenyérnél csak öregtésztát (kovászt) most nem csináltam. Szerinted mit rontottam el?
üdvözlet : mammaróza
süti beállítások módosítása