HTML

”Szavazz

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.07.13. 19:46 *amari

Vegyes savanyúság

Nyáron és ősszel zöldségdömping van a piacokon és a kiskertekben. Készítsünk a télre családunk számára savanyúságot, amely ételeink kellemes, ízletes, vitamindús kiegészítője.

Legegyszerűbb a hordós vegyes savanyúság elkészítése és tárolása is. A hordó itt jelképes, hiszen nem csak fahordóban savanyíthatunk zöldségféléket, hanem különböző más, nagyobb méretű üveg, műanyag, vagy mázas agyagedényben is.
Mindig üde, friss, ránézésre szép, hibátlan, egészséges zöldséget használjunk!
 
 
Először készítsük el a felöntőlevet.
 
Hozzávalók:
 
  • 10 liter víz
  • 8 dl 10 %-os biológiai erjesztésű ecet
  • 50 dkg só
  • 10 g borkén
  • 10 g citromsav
  • 30 g nátrium-benzoát
  • 30 g borkősav
  • 10 dkg cukor minden 1 kg zöldséghez
  • ízlés szerint fűszerek: egész bors, köménymag, kaporlevél, mustármag, koriander, babérlevél, kapor, meggy levél, torma, zöld szőlőfürt, birsalma, ki, mit szeret. 
A fentieket az ecet és a borkén kivételével (ezeket akkor tegyük majd bele, amikor már lehűlt a lé), forraljuk össze, majd hagyjuk kihűlni.
Egyenlő arányban válogassuk össze a zöldségeket, ami valóban nagyon vegyes lehet: uborka, fehér káposzta, karfiol, hagyma, zöld paradicsom, almapaprika, patisszon, cukkini, sárgarépa, apró görögdinnye. A káposztát vékonyra gyaluljuk, és gyengén sózzuk meg, a karfiolt szedjük rózsáira, a hagymát tisztítsuk meg. Vastag, nagy,fehér húsú paprikával készíthetünk káposztával töltött paprikát is. A megmosott, előkészített zöldségeket tegyük bele az edényünkbe és öntsük rá a már előre elkészített savanyú, kihűlt levet, majd jól préseljük le, tegyünk nehezéket a tetejére, hogy mindent ellepjen a lé, majd zárjuk le az edényt. 10-14 nap múlva kellemes ízű savanyúságot kapunk, amely ekkor már fogyasztható. A zöldségeket a későbbiek folyamán ahogy fogy, még pótolhatjuk, bármikor tehetünk még hozzá savanyítani valót egészen tavaszig.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: hagyma uborka káposzta koriander karfiol kapor mustármag köménymag babérlevél birsalma citromsav torma vegyes savanyúság egész bors kaporlevél meggy levél zöld szőlőfürt


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr422149774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása