Nyáron és ősszel zöldségdömping van a piacokon és a kiskertekben. Készítsünk a télre családunk számára savanyúságot, amely ételeink kellemes, ízletes, vitamindús kiegészítője.
Legegyszerűbb a hordós vegyes savanyúság elkészítése és tárolása is. A hordó itt jelképes, hiszen nem csak fahordóban savanyíthatunk zöldségféléket, hanem különböző más, nagyobb méretű üveg, műanyag, vagy mázas agyagedényben is.
Mindig üde, friss, ránézésre szép, hibátlan, egészséges zöldséget használjunk!
Először készítsük el a felöntőlevet.
Hozzávalók:
- 10 liter víz
- 8 dl 10 %-os biológiai erjesztésű ecet
- 50 dkg só
- 10 g borkén
- 10 g citromsav
- 30 g nátrium-benzoát
- 30 g borkősav
- 10 dkg cukor minden 1 kg zöldséghez
- ízlés szerint fűszerek: egész bors, köménymag, kaporlevél, mustármag, koriander, babérlevél, kapor, meggy levél, torma, zöld szőlőfürt, birsalma, ki, mit szeret.
A fentieket az ecet és a borkén kivételével (ezeket akkor tegyük majd bele, amikor már lehűlt a lé), forraljuk össze, majd hagyjuk kihűlni.
Egyenlő arányban válogassuk össze a zöldségeket, ami valóban nagyon vegyes lehet: uborka, fehér káposzta, karfiol, hagyma, zöld paradicsom, almapaprika, patisszon, cukkini, sárgarépa, apró görögdinnye. A káposztát vékonyra gyaluljuk, és gyengén sózzuk meg, a karfiolt szedjük rózsáira, a hagymát tisztítsuk meg. Vastag, nagy,fehér húsú paprikával készíthetünk káposztával töltött paprikát is. A megmosott, előkészített zöldségeket tegyük bele az edényünkbe és öntsük rá a már előre elkészített savanyú, kihűlt levet, majd jól préseljük le, tegyünk nehezéket a tetejére, hogy mindent ellepjen a lé, majd zárjuk le az edényt. 10-14 nap múlva kellemes ízű savanyúságot kapunk, amely ekkor már fogyasztható. A zöldségeket a későbbiek folyamán ahogy fogy, még pótolhatjuk, bármikor tehetünk még hozzá savanyítani valót egészen tavaszig.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.