Tegnap a majdnem szomszéd Imre bácsi beállított egy tál földieperrel, mert annyi termett hirtelen a kiskertjükben, hogy nem győzik enni. Nagyon megörültem neki, hiszen imádom az epret.
Beszélgettünk és a vége az lett, hogy megbeszéltük, a másnapi termést megveszem. Így is lett, ezért ma eperdzsemmet készítettem.
Az eperrel összefőztem két almát is azért, hogy sűrűbb legyen majd a dzsem, hiszen az alma pektintartalma kissé besűríti.
Hozzávalók:
· 3 kg érett földieper
· 1 kg kristálycukor
· 2 darab alma
A friss földiepret folyó vízzel alaposan megmostam, lecsepegtettem, leszedtem a szárát, félbevágtam, egy nagy fazékba tettem, majd egy krumplinyomóval összetörtem. Az almát is megmostam, kivágtam a magházat, apróra vágtam és az eper közé kevertem. Ezután állandó keverés közben elkezdtem főzni. Forrástól számolva 8 percig főztem, újra áttörtem a gyümölcsöt, de azért vigyáztam, hogy kisebb darabkák is maradjanak, aztán hozzákevertem a cukrot, majd újabb 8 percig forraltam, természetesen folyamatos kavargatás mellett. Ezután az előre elkészített üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam az üvegeket. A teletöltött üvegeket ajánlatos hűvös, sötét helyen tárolni, mert a dzsem gyorsan elveszti üde színét és szürke lesz.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.