Nagyon kedvelt hazai gyümölcseink egyike az őszibarack (Prunus persica). A rózsafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona a mandula, távolabbi a kajszibarack és a szilva.
Én most egy kosár hamvas, érett, fehér húsú, magvaváló őszibarackból készítettem dzsemmet. A gyümölcsöket megmostam, kimagvaltam úgy, hogy négy részre vágtam. A hibás, sérült darabokat kivágtam, de a héját rajta hagytam, mivel nagy a pektintartalma, így jobb állaga lesz majd a kész dzsemnek. Két egész citrom levét is öntöttem rá, hogy ne barnuljon meg. Ezután megmértem az egészet, 6 kg volt a gyümölcshús. A kimagozott őszibarackot bormixerrel pépesítettem, természetesen most is hagytam benne kisebb darabokat is, majd kevergetés mellett felforraltam és 5 percig főztem. Ezután hozzászórtam másfél kg kristálycukrot és ezzel 10 percig forraltam, természetesen végig kevergetve, majd tisztára mosott üvegekbe szedtem, légmentesen lezártam és száraz dunsztba tettem. Másnap reggelre kihűlt, mehetett a polcra a többi dzsem mellé.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.