Vendégeinknek készítettem vaddisznósültet kökényes-körtés mártással, sült zöldségekkel.
Az egészben hagyott vadhúst hártyáitól megtisztítottam, majd sütés előtt pár nappal vizes pácba tettem, hogy puha, omlós legyen.
Vizes páclé:
- 3 liter víz
- 2 nagy darab karikára vágott vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 darab babérlevél
- 1 teáskanál egész bors
- 1 teáskanál őrölt bors
- 2 szál friss rozmaring
- 2 kávéskanál só
- 2 evőkanál 20 %-os ecet
A fenti fűszereket belettem a vízbe és felforraltam. Amikor már felforrt, beletettem az ecetet és még úgy forrón ráöntöttem a húsra. Annyi páclé kell, hogy a húst elfedje, de azért így is érdemes naponta 1-2-szer megfordítani a húst a lében. A tálat kitettem hűvös helyre, a kamrába három napra és ma megsütöttem.
A pácolt húst füstölt szalonnacsíkokkal és fokhagymával megtűzdeltem, majd megsóztam, megszórtam őrölt fekete borssal, bekentem étolajjal, majd egy sütőzacskóba tettem. Tettem még a hús mellé pár darab egészben hagyott, megtisztított vöröshagymát, egész, lecsumázott, kimagvalt húsos paprikákat, két szál rozmaringot, babérlevelet, majd egy tepsibe tettem és az egészet betettem a sütőbe. 180 oC fokos sütőben másfél óráig sütöttem. Ennyi idő alatt puha lett a hús, a kérge meg szép világos barna.
A sültet felszeleteltem, a sült zöldségekkel, burgonyakrokettel és kökényes-körtés mártással tálaltam.
Kökényes-körtés mártás
Hozzávalók:
- 4 darab körte
- fél kg kökény
- 10 dkg vaj
- kristálycukor és/vagy méz
A kökényt megmostam, leszedtem a szárát, majd egy lábasban annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje és puhára főztem. A megfőtt kökényt egy szűrőn áttörtem.
Meghámoztam a négy körtét, apró cikkekre vágtam és 10 dkg vajon megpároltam. Ez 2-3 perc volt, aztán hozzáadtam a kökénypürét, két evőkanál mézet és átforraltam. Ezután még tettem hozzá egy kis cukrot is, mert igen fanyar volt a kökény. Ízlés szerint adagoljuk hozzá a cukrot, ki hogyan szereti.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.11.09. 10:51:10
*amari 2013.11.09. 17:07:50