A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) is a vadkáposzta egyik termesztett változata, régebben olaszkáposzta néven volt ismert. A kelkáposzta zöld levelei fodrosak, hólyagosak, lazán simuló levelei megnyúlt fejet formálnak, ami igazából egy rügy. Sokféle fontos tápanyagot tartalmaz, sok benne a fehérje, a szénhidrát, az emészthető rosttartalma magas, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét. Sokféle ízletes étel készíthető belőle, sokan imádják, nagyon sokan meg utálják. Népszerűsége ellentmondásos, egyéni ízlés kérdése, ki hogyan viszonyul hozzá.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
- 1 fej (1 kg) kelkáposzta
- 1 darab kis vöröshagyma
- 1 darab zöldpaparika
- 1 darab paradicsom
- 25 dkg burgonya
- 1 kévéskanál egész köménymag
- őrölt fekete bors
- só ízlés szerint
Rántáshoz:
- 1 dl étolaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál őrölt parika
A kelkáposzta külső, kemény nagy leveleit levágtam, aztán négy részre vágtam a megmaradt fejet, majd csíkora vágtam a torzsa nélkül. A torzsát el szoktam tenni, lefagyasztottam egy később főzésre kerülő húsleveshez.
A kelkáposzta csíkokat forró sós vízbe tettem, megfűszereztem az egész köménymaggal és az őrölt borssal, hozzáadtam az egész vöröshagymát, négy részre vágott paradicsomot és paprikát, hozzátettem a megtisztított, kis kockákra vágott burgonyát és az egészet puhára megfőztem. Amikor megfőtt minden, hozzáadtam a paprikás rántás, és ezzel még egyszer felforraltam.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: http://Www.Zaizhuli.com/space.php?uid=477010 2019.03.22. 07:03:13
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.