Tartalmas, húsos levesek után, de önállóan is szeretjük a túrós tésztát, amit én, szarvasi születésű tót lány lévén haluskának nevezek. Gyerekkorom kedvenc tésztája a brindzás haluska volt, tepsiben pirosra sütve. Akkoriban kis fahordóból árulták a piacon a brindzát.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 5 darab egész tojás
- só
- 1 dl étolaj a főzéshez
- 20 dkg kis kockára vágott, füstölt szalonna, amit ki kell sütni
- 50 dkg tehéntúró
- 3 dl tejföl
Kemény tésztát gyúrtam, kinyújtottam és vastag metélre vágtam. Lobogó sós vízben kifőztem a tésztát. A főzőlébe szoktam tenni 1 dl étolajat is. Amikor megfőtt a tészta, leszűrtem, egy nagy tálba tettem és ráöntöttem a kisült szalonna zsírját, jól összekevertem, majd rászórtam 50 dkg villával széttört tehéntúrót. Egy tepsibe tettem, öntöttem még rá 3 dl tejfölt, a tetejére tettem a szalonnakockákat és be a sütőbe addig, amíg az alja szép pirosra sült. Külön sózni már nem szoktam, mert a szalonna elég sós szokott lenni.
Természetesen a tészta lehet száraztészta is, de a frissen gyúrt tészta íze egészen más.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.