A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta egyik termesztett változata. Közeli rokona a fejes káposzta és a karfiol. Sok A, B, C vitamint tartalmaz, magas a kálium, kalcium és vastartalma is. Mintegy harminc fajtája ismert, a zsenge virágát fogyasztjuk. Jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben akár nyersen, akár főzve-párolva.
Brokkoli csőben sütve
- 1 fej brokkoli
- 10 dkg reszelt ementáli sajt
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál őrölt fehérbors
- só ízlés szerint
A brokkolit rózsáira szedtem felhasználás előtt majd vízben megmostam. Érdemes pár percig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Nem nagyon szokott benne lenni, de hát sosem lehet tudni. Ezután sós-citromos vízben 5-6 percig főztem, majd leöntöttem róla a vizet és egy kivajazott hőálló tálba tettem. Megsóztam, megszórtam fehér borssal és a reszelt sajt felével.
A 3 dl tejfölt összekevertem a 2 tojással, ebbe is tettem pici sót és ráöntöttem a brokkolira, majd a tetejére szórtam a maradék sajtot, rávagdaltam a vajat és forró sütőben pirosra sütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.